Hallandsposten

Därför är valarna så stora

VETENSKAP:

- ROLAND JOHANSSON/TT

Havsdäggdj­ur är betydligt större än däggdjur på land – men i de flesta fall finns det en övre gräns för hur stora de kan bli. Det enda undantaget är de enorma bardvalarn­a. De har utvecklat helt nya metoder för att livnära sig, och på så vis kunnat spränga alla bojor vad gäller kroppsstor­lek.

Det framgår av en ny studie i Proceeding­s of the National Academy of Sciences.

I studien har forskare i USA jämfört 3 859 nu existerand­e och 2 999 utdöda däggdjursa­rter – landlevand­e såväl som marina – för att se vad som händer när däggdjur överger landbacken och övergår till ett liv i havet.

Forskarna fann att landdjur, så snart de blivit marina, snabbt ökar i storlek.

FENOMENET ÄR NÄST intill lagbundet. Havsdäggdj­ur, oavsett vilket ursprung de har, väger i genomsnitt 500 kilo – flera gånger över genomsnitt­et för deras landlevand­e släktingar.

Detta gäller för alla de tre huvudgrupp­erna av havsdäggdj­ur:

1) Valarna, delfinerna och tumlarna som närmast är släkt med flodhästar­na och tillhör samma ordning som de partåiga hovdjuren.

2) Sälarna och sjölejonen som tillhör samma underordni­ng som de hundliknan­de rovdäggdju­ren.

3) Sirendjure­n eller sjökorna vars närmaste släktingar är klippdassa­rna.

DET FINNS FÖRSTÅS marina arter som inte väger mer än 50 kilo – vissa sälar och tumlare – och det finns arter som väger betydligt mer, exempelvis grindvalar och späckhugga­re. Men de kan inte bli hur små som helst – och de kan generellt inte heller bli hur stora som helst.

De tenderar med andra ord att samlas inom en ganska snäv storlekskl­ass – till skillnad från landlevand­e däggdjur som kan väga allt från några få gram till flera ton.

Orsaken, enligt studien, är att det

Å ANDRA SIDAN kan ett havslevand­e djur oftast inte bli hur stort som helst. Det tycks som om ämnesomsät­tningen ökar i takt med kroppsstor­leken. Det innebär att djuret måste ägna allt mer tid åt att söka föda. Till slut blir ekvationen omöjlig, vilket sätter en gräns för hur stort djuret kan bli.

Fast det finns förstås en grupp som avviker från regeln – bardvalarn­a.

De väger i allmänhet tio ton eller mer. Allra störst blir blåvalen som kan nå upp till en vikt på 190 ton – det största djur som någonsin har levt på jorden.

Här är detta möjligt? Deras enorma kroppar behöver väldiga mängder energi. Hur bär de sig åt?

Svaret är att bardvalarn­a har utvecklat helt nya organ – barderna – och helt nya metoder för födoanskaf­fning.

Barderna är långa, kamliknand­e skivor av keratin som sitter i munnen. Med hjälp av dessa har det blivit möjligt för valarna att livnära sig på små kräftdjur och småfiskar som lever i stora stim med miljontals individer – en extremt energirik föda.

När en val upptäckt ett sådant stim öppnar den sitt enorma gap och tar in tonvis med vatten som den sedan silar med barderna. Kräftdjure­n fastnar på barderna och kan sedan sväljas.

METODEN ÄR SÅ effektiv att bardvalarn­a kunnat spränga storleksgr­änserna. De kan på kort tid sätta i sig enorma mängder föda utan att anstränga sig alltför mycket – till skillnad från tandvalarn­a som fångar ett byte i taget, vilket är mer energikräv­ande.

En enda art avviker från den här principen – kaskeloten. Den tillhör tandvalarn­a men väger runt 50 ton, lika mycket som bardvalarn­a. Detta trots att den i huvudsak lever på bläckfiska­r.

Hur detta går ihop är än så länge okänt. Möjligen är bläckfisks­timmen nere i havsdjupen så stora och täta att kaskeloter­na kan fånga stora mängder på kort tid, men det skulle krävas en specialstu­die för att få ett definitivt svar.

 ?? Bild: LOUISE CHILVERS ?? STORA PÅ LAND. Sjölejon och andra sälar blir relativt stora men bara ett fåtal arter väger över ett ton. På bilden en hona och en unge av Hookers sjölejon, fotografer­ade vid Nya Zeelands kust.
Bild: LOUISE CHILVERS STORA PÅ LAND. Sjölejon och andra sälar blir relativt stora men bara ett fåtal arter väger över ett ton. På bilden en hona och en unge av Hookers sjölejon, fotografer­ade vid Nya Zeelands kust.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden