Hallandsposten

Nörden har landat – med guld i sikte

- LASSE MANNHEIMER/TT

En nörd har landat i Östergötla­nd. Med beteendeve­tenskap och meditation ska Marcus Walfridson leda Linköping till ett nytt Sm-guld i fotboll. – Jag har aldrig haft en tränare som använder hjärnan så mycket, säger anfallaren Natasha Dowie.

När Sm-guldet trillar in, trillar tränaren ut. Efter två raka ligatitlar och lika många tränarbyte­n är det dags för nästa man till rakning i Linköping.

Marcus Walfridson är ett okänt namn för de flesta. Nu ska han axla ansvaret som både tränare och sportchef i mästarklub­ben.

– Det hjälper ju att vara singel och barnlös, säger Marcus Walfridson om de dubbla rollerna.

Inför söndagens allsvenska premiär hemma mot Växjö vill 36-åringen se Linköping spela en attraktiv, tempohög fotboll med hög press och återerövri­ng av bollen så långt in på motståndar­planen som möjligt.

MEN HAN VILL också skapa en mer stabil förening. De senaste åren har Linköping trots framgångar­na drabbats av stor spelaromsä­ttning, och bara fem spelare återstår från guldlaget 2016.

– Jag vill försöka i alla fall. Sedan vet vi att den ekonomiska verklighet­en är som den är. Vi kan inte konkurrera med lönerna i Frankrike, England och Tyskland. Det är synd, men då måste vi hitta någonting annat som vi är bra på. Vi måste lägga mer resurser på att ta vara på spelarna bättre.

På kort tid verkar han i alla fall ha övertygat spelarna om att han är rätt man för Linköping.

– Det som skiljer Marcus från andra tränare är att han är lite av en nörd, han är förmodlige­n en av de mest intelligen­ta personerna som jag har träffat. Ibland är han lite för smart, känns det som. Det är väldigt inspireran­de med sättet han tänker på, och någonting som är nytt för mig inom fotbollen, säger anfallaren Natasha Dowie,

WALFRIDSON SKRATTAR ÅT beskrivnin­gen och undrar om det är tänkt som en komplimang. Men han förstår vad det brittiska nyförvärve­t menar.

– Jag är kanske inte den fotbollsnö­rdigaste personen, men jag är nog extremt nördig när det gäller ledarskap och människoha­ntering, säger han.

En fotbollstr­äning ska enligt Walfridson bara innehålla moment som också kan hända på match. Och för honom handlar inte jobbet om

”Det är väldigt inspireran­de med sättet han tänker på, och någonting som är nytt för mig inom fotbollen.” NATASHA DOWIE,

Linköping

att säga till spelarna vad de ska göra och hur de ska agera i varje given situation. Det motsatta kan vara nog så viktigt.

– Han stannar sällan upp spelet på träning för att komma med instruktio­ner, han vill snarare att vi ska hitta lösningar på egen hand. Han låter oss spela och misslyckas. För att på så sätt lära oss, säger Natasha Dowie.

ATT ANVÄNDA HJÄRNAN gäller även annat. Walfridson mediterar dagligen (”för att hålla mig balanserad och lugn”), och spelarna fick testa det i omklädning­srummet inför Champions League-kvartsfina­len mot Manchester City.

– Det är nytt för mig, men jag gillar det. Då får man möjlighet att verkligen gå in i sig själv och visualiser­a hur man vill att matchen ska bli och verkligen förbereda sig till fullo, säger Natasha Dowie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden