Hallandsposten

Målmaskine­n Anvegård ska rädda Växjö

FOTBOLL: SKYTTEDROT­TNINGEN ÄR REDO FÖR DAMALLSVEN­SKAN

- DAVID HJORTER/TT

Hon har gjort makalösa 146 seriemål de fem senaste åren. Nu ska anfallaren Anna Anvegård slå igenom i damallsven­skan – och skjuta kvar nykomlinge­n Växjö. – Det ska bli häftigt, jag ser verkligen fram emot det, säger hon.

Anna Anvegård är ett av de stora framtidsna­mnen i svensk fotboll och debuterar nu i damallsven­skan.

20-åringen från Bredaryd utanför Värnamo gjorde 33 mål för Växjö DFF i elitettan i fjol och vann skytteliga­n för andra året i rad.

Seriesegra­ren Växjö förlorade bara en av 26 matcher och är nu allsvenskt för första gången i den unga klubbens fyraåriga historia.

– Det var ett fantastisk­t år, verkligen. Vi var med från början till skillnad från året därpå, spelade väldigt bra och var rätt så överlägsna till sist, säger Anna Anvegård.

FÖR FEMTE SÄSONGEN i rad gjorde Anvegård över 25 seriemål under ett år, totalt har det blivit 146 fullträffa­r i ligaspelet sedan säsongen med Reftele i division 2, 2013.

Ett makalöst facit för U23-landslagsa­nfallaren som för några år sedan var innermittf­ältare.

– När pappa började träna mitt lag satte han upp mig som forward, sedan dess har jag varit kvar.

Högerfotad­e Anvegård – som arbetar halvtid som elevassist­ent – värvades till Växjö inför säsongen 2015. Hon gjorde 27 mål när laget * Född: den 10 maj 1997 i Bredaryd (20 år). * Bor: Växjö. * Gör: Fotbollspe­lare och elevassist­ent. * Moderklubb: Bredaryds IK. * Position: Anfallare. * Seniorklub­bar: Reftele 2013– 2014, Växjö 2015–. * Landslagsf­acit: U23: 6 landskampe­r och 2 mål. U19: 13/4. U17: 14/3. vann division 1 södra Götaland och kvalade sig upp i elitettan 2015.

ÅRET DÄRPÅ BLEV det 30 mål när Växjö slutade trea i den näst högsta serien.

– Jag har ju varit med på resan uppåt, det har varit väldigt roligt, säger Anvegård som föredrar att spela som släpande anfallare, så kallad nummer tio.

– Jag är kanske inte den snabbaste forwarden men har rätt så bra speluppfat­tning, så jag förlitar mig rätt mycket på den. Hur ser du på din egen framtid?

– Utomlands är en dröm man har, spela i någon av de stora ligorna och självklart A-landslaget också.

Tuffast möjliga motstånd väntar för Anvegård och Växjö i den historiska allsvenska debuten: regerande svenska mästarlage­t Linköping med idel landslagss­tjärnor på bortaplan under söndagen.

– Vi har en väldigt bred trupp, många spelare som jag tror kommer klara nivån på allsvenska­n väldigt bra. Det är bara att vi ska få igång spelet från början, de fyra, fem första matcherna är väldigt tuffa, säger Anna Anvegård.

På grund av den utdragna vintern så har Växjö mestadels tränat och spelat match i en inomhushal­l under försäsonge­n. Där har det bland annat blivit en 3–0-seger mot IFK Kalmar (tvåan i elitettan i fjol och damallsven­sk debutant i år) och 0–2-förlust mot LB07 (nia i damallsven­skan i fjol). Avslutning­svis, hur många mål blir det den här säsongen?

– Jag vill inte gå ut och säga något antal. Men ett par hoppas jag, så att jag kan hjälpa laget att hålla sig kvar. Det ska nog kunna gå tror jag.

 ?? Bild: SUVAD MRKONJIC ?? KLAR FÖR START. Växjös anfallare Anna Anvegård på hemmaplane­n Myresjöhus arena.
Bild: SUVAD MRKONJIC KLAR FÖR START. Växjös anfallare Anna Anvegård på hemmaplane­n Myresjöhus arena.
 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI ?? GÅR FÖR GULD. Linköpings tränare Marcus Walfridson under upptaktstr­äffen inför damallsven­skan.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI GÅR FÖR GULD. Linköpings tränare Marcus Walfridson under upptaktstr­äffen inför damallsven­skan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden