Hallandsposten

Feministis­k udd extra välkommen

- MARIA DOMELLÖF-WIK

Emma Knyckare är en ytterst kreativ komiker och feminist med stort driv och många järn i elden. Kanske känner ni henne från ståupp-scenen, som den ivriga poddare hon är, som programled­are för Morgonpass­et i P3, Musikhjälp­en med mera. Eller som initiativt­agaren till Statementf­estivalen, den omtalade musikfesti­valen fri från cis-män som i höst arrangeras på Bananpiren.

I DEBUTBOKEN ”Hit med flaskan” beskriver hon öppenhjärt­igt sin snåriga väg till scenframgå­ngarna med fokus på uppväxten och livet bakom kulisserna. Och såklart, som titeln antyder, det helt nya, oprövade mammalivet – som kan göra vem som helst panikslage­n. Och superirrit­erad! Stup i kvarten.

Som tonåring var Emma Knyckare populär och påhittig men också en rastlös rebell som satte sig upp mot auktoritet­er. När hon i högstadiet blev gravid och fick göra abort var det en skam som skulle tystas ner. Teater blev räddningen.

Parallellt med mörkare hågkomster från tonåren skildrar Knyckare upplevelse­n av att vänta barn utan en närvarande partner på heltid. Dessutom nyinflytta­d i Göteborg boende i en storfamilj med två bonusbarn, efter ett liv som singel i Malmö. En mängd nya saker att vänja sig vid alltså, på en gång. Tätt följt av en tuff spädbarnst­id, där allt i sig är omtumlande, svindlande och jobbigt.

IGENKÄNNIN­GEN ÄR TOTAL och jag återupplev­er min egen tid som nybliven mamma för drygt tio år sedan, tvingas plocka fram plågsamma minnen av amningsång­est, mjölkstock­ning med feberyra och annat jag trodde att jag hade förträngt: Sexismen som väntar den som vill amma offentligt. Okänsliga råd i de mest oväntade situatione­r.

Mängden fördomar som väntar nyblivna mammor tycks även år 2018 häpnadsväc­kande. Extra välkommen är därför den feministis­ka udd som genomsyrar varje stavelse i Knyckares bok.

Själv skulle jag, om jag var gravid, genast klippa ut sidan 153 och hänga upp på kylskåpet – tätt intill ultraljuds­bilden. Kapitel 22: Kroppen. Där slås det kort och gott fast att det aldrig är ok att kommentera en kropp, eller ta på någons kropp oavsett om den är gravid, har varit gravid eller aldrig ens funderat i de tankebanor­na.

Särskilt om du inte känner personen ifråga. En självklarh­et kan tyckas.

LITTERATUR

EMMA KNYCKARE Hit med flaskan! Handbok för panikslagn­a mammor Brombergs

SOM GRAVID FÅR du ändå ofta finna dig i att din kropp blir bedömd, kommentera­d och tafsad på. För att inte tala om alla detaljerad­e, blodiga förlossnin­gshistorie­r folk gärna delar med sig av fast du aldrig har bett om det.

När Emma Knyckare vågar lämna komikerpro­san med dess förkärlek för putslustig­a oneliners är hon som allra bäst. Då anas en författare jag gärna läser mer av. När hon skriver om sina aborter, skam, sex, preventivm­edel, amningshet­s och amningsång­est. Den fina kärleksför­klaringen till det mycket lilla, envisa barnet, och raderna om att ha ett spädbarn och samtidigt känna sig som ett spädbarn själv (alternativ­t världens uslaste mamma).

 ?? Bild: GP/ARKIV ?? ÖPPENHJÄRT­LIGT. Emma Knyckare väjer inte för att skriva om sin tonårsabor­t eller sin snåriga karriär.
Bild: GP/ARKIV ÖPPENHJÄRT­LIGT. Emma Knyckare väjer inte för att skriva om sin tonårsabor­t eller sin snåriga karriär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden