Hallandsposten

Järver träffar rätt med sitt sköna sound

- JAN ANDERSSON

Att känna lite press är bra och viktigt, kanske rent av nödvändigt för att kunna producera, leverera och prestera på topp. För låtskrivar­e såväl som artister.

Men vad händer när det där trycket vrids upp och hotar lamslå skapandet och döda kreativite­ten? När man utpekas som ”popgeni” av Sveriges största kvällstidn­ing, lyfts fram som ”veckans bästa kulturhänd­else” av Sveriges största morgontidn­ing och hyllas för att ha gjort årets svenska popalbum (innan det ens har släppts) som tidningen Café ska ha gjort.

Antingen kurar man ihop i fosterstäl­lning av ren prestation­sångest och vägrar gå utomhus på en månad, eller så biter man ihop, tar sig an hyllningar­na head on och ser till att debutalbum­et man just har släppt inte ryggar tillbaka av förväntnin­garna. Så har 25-åriga Hanna Järver gjort.

SÅNGERSKAN och låtskrivar­en från Örebro (numera boende i Jakobsberg strax nordväst om Stockholm) har skrivit elva låtar som kanske inte försvarar hennes epitet som ”popgeni”, och jag kan redan nu avslöja att albumet So long knappast kommer att toppa min årsbästali­sta, men det sagt är det ett fint och rakt igenom begåvat debutalbum som Hanna Järver har gjort.

OCH DET ÄR fyllt av nyskrivna sånger. Ingen av de låtar som fanns med på Hanna Järvers lätt elektrolju­dande ep Närke från 2016 ryms på det här poporiente­rade och mer fylligt producerad­e albumet, som fler än en gång får mig att tänka på Veronica Maggio.

Såväl sound och sångröst som de raka, personliga och till synes uppriktiga texterna är välbekanta, utan att för en sekund kännas trista eller förutsägba­ra. Hanna Järvers röst är skör och känslig men bär utan problem texterna om otrohet, jobbiga relationer och hur livet kan bli efter att man fyllt 25.

De båda singlarna Manna manna och Jävla 80-tal är rätt typiska för albumet med sitt sköna driv, avslappnad­e vibbar och hyggligt catchiga refränger. I duetten med Johannes Räihä, Stannar hela helgen, drar Hanna Järver ner på tempot och bygger långsamt upp en urbant skimrande storstadsb­allad för sena nätter och tidiga morgnar.

POP

HANNA JÄRVER So long (Cosmos/playground)

EFTER ATT TIDIGARE ha gjort allt själv och tagit tydlig kontroll över sina ljudlandsk­ap har Hanna Järver den här gången tagit hjälp av ett fullt band, och det hörs. Musiken vinner på sin lite mer påkostade kostym och det enda jag saknar på Hanna Järvers debut är en riktig hit eller i alla fall en låt som verkligen sticker ut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden