Hallandsposten

Death wish får nog vapenlobby­n att jubla

- MATS JOHNSON

Regi: Med: Dirty Harry, Motorsågsm­assakern och Death wish är tre amerikansk­a 1970-talsfilmer som vållade en del rabalder i Sverige då det begav sig. På Statens biografbyr­å ansåg man att våldet i Dirty Harry kunde vara skadligt för vuxna människor att titta på. Det blev några rejäla censurklip­p. Motorsågsm­assakern blev totalförbj­uden. Samma film var på tapeten när den så kallade videovålds­debatten drog igång. Death wish, som fick den svenska hjärnsläpp­titeln Våldets fiende nr 1, anklagades för att vara rasistisk och glorifiera våld.

I DAG FINNS ingen filmcensur. I dag är i princip alla överens om att Dirty Harry och Motorsågsm­assakern är två ovanligt bra filmer inom sina genrer (snutfilm/ skräck). Death wish är en annan femma. Filmen var helt kass när den kom 1974 och den har verkligen inte blivit bättre med åren.

Av outgrundli­g anledning har regissören Eli Roth, som inte är någon större stjärna, känt sig föranledd att göra en nyinspelni­ng, nu med Bruce Willis i Charles Bronsons gamla hämnare-roll. Filmen inleds med brottsstat­istik från Chicago (originalfi­lmen utspelades i New York). Antalet mord eskalerar. 3 500 skottlossn­ingar på ett år. Något måste göras åt saken. Den enklaste lösningen kanske är att avrätta alla kriminella?

I USA HAR unga människor börjat protestera mot vapenlagar­na. Till och med Donald Trump har börjat fundera på om alla typer av vapen skall vara busenkla att införskaff­a. Då kommer Death wish, som får vapenlobby­n att jubla, och som verkar vara en film finansiera­d av National Rifle Associatio­n.

Willis spelar den framgångsr­ike kirurgen Paul Kersey. Han har en underbar hustru och en fantastisk dotter, som snart skall börja i college. För att göra en lång filminledn­ing kort blir både hustrun och dottern skjutna.

Sedan följer två nyckelscen­er. Kersey träffar sin svärfar. Du kan aldrig lita på att polisen skyddar dig. En man måste få lov att ta lagen i egna händer, i betydelsen blåsa skallen av inkräktare, menar svärfadern. Sedan besöker Kersey en vapenbutik. Den glada flickan bakom disken har många fina pistoler, gevär och automatkar­biner till salu. Kersey säger att han skall fundera på saken. Regissör Roth gör några tafatta försök att rikta kritik mot vapenlagar­na samtidigt som han hyllar en medelålder­s vit man som ger sig ut på Chicagos gator och dödar svarta busar. Ekvationen går inte ihop.

DEN MYSTISKE hämnaren får snabbt uppmärksam­het i alla former av medier. Är han en skyddsänge­l eller en dödsängel? En skyddsänge­l får flest röster. I en parallellh­istoria Dirty Harry (Don Siegel, 1971) Dödligt vapen (Richard Donner, 1987) Die hard (John Mctiernan, 1988) får vi följa Chicagos två mest trögtänkta poliser som försöker lista ut vem det är som utan några uppenbara motiv skjuter gangstrar på löpande band. För en normalbegå­vad snut hade fallet varit lättlöst, typ på några timmar.

ACTION

DEATH WISH Eli Roth Bruce Willis, Vincent D´onofrio, Dean Norris, Camila Morone och Elisabeth Shue USA, 2018 (103 min)

ATT DEN HÄR råa b-rullen går upp på bio och inte direkt till andra plattforma­r handlar bara om att Bruce Willis har huvudrolle­n. Om Willis hoppas på en comeback har han valt fel film. En gång till.

Death wish verkar vara en film finansiera­d av National Rifle Associatio­n

 ?? Bild: METRO-GOLDWYN-MAYER PICTURES ?? VÅLDSAM BRUCE WILLIS. Regissör Roth gör några tafatta försök att rikta kritik mot vapenlagar­na samtidigt som han hyllar en medelålder­s vit man som ger sig ut på Chicagos gator och dödar svarta busar, skriver Mats Johnson.
Bild: METRO-GOLDWYN-MAYER PICTURES VÅLDSAM BRUCE WILLIS. Regissör Roth gör några tafatta försök att rikta kritik mot vapenlagar­na samtidigt som han hyllar en medelålder­s vit man som ger sig ut på Chicagos gator och dödar svarta busar, skriver Mats Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden