Hallandsposten

Svenska flyktingdr­amat är varken bra eller gripande

- MATS JOHNSON

DRAMA

JIMMIE

Jesper Ganslandt, Sverige, 2018 (91 min)

Regi: Jesper Ganslandts nya film Jimmie har samma upplägg som Stefan Jarls nya film Innan vintern kommer, som hade premiär i februari. I Stockholm råder det ett krigstills­tånd. Vi hör ljuden från stridsflyg­plan och bomber. På Södermalm tvingas människor att fly från sina hem. Filmen kretsar kring en pappa och hans blonde fyraårige son Jimmie, spelade av regissör Ganslandt och hans son i verkliga livet: Hunter. För far och son handlar det nu om att överleva, att försöka ta sig över gränser till ett land där man är välkomna.

GENOM ATT VÄNDA på perspektiv­et vill regissören, och manusförfa­ttaren, tydliggöra flyktingkr­isen. Och Ganslandt verkar vara helt övertygad om att en svensk biopublik har lättare att identifier­a sig med svenska flyktingar än med till exempel kurdiska, men det vill jag dementera. Om ett flyktingdr­ama är bra och gripande spelar det ingen som helst roll varifrån filmen, och flyktingar­na, kommer.

BRA OCH GRIPANDE är inte Jimmie. Filmen är drömsk i stället för rakt på sak och märkvärdig­t stillaståe­nde trots att yttre dramatik inte saknas. Vad är det som har hänt i Sverige? Vad har Jimmies mamma råkat ut för? De frågorna får vi aldrig några svar på vilket jag ser som en uppenbar brist i filmen.

Sedan är det inte helt okej att ge en så här stor, viktig och svår filmroll till en fyraåring. Lille Hunter har det inte lätt när han försöker agera trovärdigt framför kameran. Replikerna från honom låter verkligen inte bra, men det är inte Hunters utan Jespers fel.

 ??  ?? FAR OCH SON. Hunter Ganslandt spelar mot sin pappa, regissören Jesper Ganslandt, i dramat Jimmie.
FAR OCH SON. Hunter Ganslandt spelar mot sin pappa, regissören Jesper Ganslandt, i dramat Jimmie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden