Hallandsposten

Laddat författarm­öte i franskt drama

- MARIA DOMELLÖF-WIK SOFIA SUNDSTRÖM/TT

Regi: Med: Det är sommar i den lilla hamnstaden La Ciotat. Dit kommer den kända författare­n Olivia Dejazet (Marina Foïs) från Paris för att undervisa en grupp tonåringar i kreativt skrivande. Satsningen är ett välmenande socialt projekt, och målet att gruppen tillsamman­s ska skriva en kriminalro­man som utspelar sig i närmiljön.

I takt med att de inlednings­vis tröga manusdisku­ssionerna tar fart, blir meningsski­ljaktighet­erna inom gruppen allt mer påtagliga.

SÅ GOTT SOM omedelbart hamnar unge Antoine (Matthieu Lucci) på kollisions­kurs med de andra – han är en ensamvarg: arrogant, provokativ, våldsbejak­ande och uppenbart rasistisk.

Samtidigt har han en fallenhet för att skriva, gärna långa passager där hans förtjusnin­g i våld och vapenfetis­chism lyser igenom.

Läraren försöker avstyra rena slagsmål i gruppen, där flera har arabiskt påbrå och äcklas av Antoines sätt att närmast försvara, eller i alla fall säga sig förstå, terroriste­rna vid Bataclan.

Vad hos Antoine är attityd och vad är politiskt grundat? Läraren fascineras motvilligt av eleven, som påminner om huvudperso­nen i den roman hon skriver på. De båda triggar varandra och går över gränsen. Vem utnyttjar vem?

PÅ FRITIDEN HÄNGER Antoine med sin kusin Teddy, som lägger upp högerextre­ma videos på Facebook. I skydd av mörkret lattjar gänget med vapen och skjuter prick. Låtsasskju­ter på invandrare.

Klassrumme­t i Mellan väggarna, eller skrivarkur­sen här, får för Cantet symboliser­a det franska samhället i stort. Där klass ställs mot klass, stad mot avfolkning­sbygd, egen vinning mot altruism, fattiga mot rika, kolonisatö­rers ättlingar mot papperslös­a, och unga mot äldre, desillusio­nerade. Destruktiv sexualitet vävs också in. Cantet är en skicklig berättare, men har här en smula likartade problem som författare­n i filmen: fokuserar lite väl intensivt, på andras bekostnad, på sin vite håglöse huvudperso­n fylld av dödsförakt och självförak­t.

DRAMA

GRUPPEN (L’ATELIER) Laurent Cantet Marina Foïs, Matthieu Lucci, Olivier Thouret mfl Frankrike, 2017 (113 min)

* 1. Margaux Dietz & Alexander Svanberg (bachata)

* 2. Viktor Frisk & Linn Hegdal (salsa)

* 3. Claes Malmberg & Malin Watson (argentinsk tango)

* 4. Martina Haag & Tobias Bader (salsa)

* 5. Gustaf Hammarsten & Jasmine Takács (Bachata)

* 6. Daniel Norberg & Maria Zimmerman (Bachata)

* 7. Therese Alshammar & Calle Sterner (argentinsk tango)

* 8. Gunde Svan & Jeanette Carlsson (Flamenco)

* 9. Jon Henrik Fjällgren & Katja Luján Engelholm (salsa)

 ?? Bild: FOLKETS BIO ?? LADDAT MÖTE. Olivia (Marina Foïs) är lärare på en skrivarkur­s där Antoine (Mathieu Lucci) går. Hans provokatio­ner både lockar och skrämmer henne.
Bild: FOLKETS BIO LADDAT MÖTE. Olivia (Marina Foïs) är lärare på en skrivarkur­s där Antoine (Mathieu Lucci) går. Hans provokatio­ner både lockar och skrämmer henne.
 ??  ?? Du är vanligtvis känd för en annan publik, kan det bli ett problem?
Du är vanligtvis känd för en annan publik, kan det bli ett problem?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden