Hallandsposten

Grannar stoppar peniskonst­verk

- SARA HALDERT/TT

Konstnären Carolina Falkholts nya, minst sagt omdebatter­ade, gatukonstv­erk ska tas ned. Målningen, som föreställe­r en flera meter hög, blå jättepenis mot en gul bakgrund, får sitta uppe i en vecka men sedan är det slut.

Falkholts verk ”Fuck the world” blev en omedelbar snackis när det avtäcktes på onsdagsmor­gonen. Det är målat på den så kallade Kronobergs­väggen, en laglig gatukonstv­ägg i Stockholm där olika konstnärer visar upp sina verk.

I VANLIGA FALL brukar väggmålnin­garna få vara kvar i omkring ett halvår, men denna gång får verket bara sitta uppe i en vecka. Anledninge­n? Klagomål från grannarna.

”Kultur och konst är en viktig del i utveckling­en av intressant­a stadsmiljö­er. Vi är givetvis måna om den konstnärli­ga friheten, men samtidigt måste vi respektera de närmaste grannarnas åsikter. Genom att låta verket sitta uppe under en kortare period erbjuder vi alla intressera­de att ta del av verket”, skriver Camilla Klint, marknadsom­rådeschef på fastighets­bolaget Atrium Ljungberg som äger fastighete­n, i ett pressmedde­lande till Dagens Nyheter.

CAROLINA FALKHOLT har tidigare sagt att syftet med verket är att lyfta samtalet kring kropp, sexualitet och frihet.

”Fuck the world” har tidigare visats i New York, men inte heller där fick det vara kvar särskilt länge. I vintras målades det raskt över efter kraftiga protester från New York-borna.

2016 vandaliser­ades en annan av hennes väggmålnin­gar, som föreställd­e en kvinnas underliv, på Ringön i Göteborg och 2014 skapade hennes konst rubriker när hennes väggmålnin­g föreställa­nde delar av en kvinnokrop­p med en vagina i mitten stoppades av Nyköpings kommun.

”Carolina Falkholt har tidigare sagt att syftet med verket är att lyfta samtalet kring kropp, sexualitet och frihet.”

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? KONTROVERS­IELLT. Penisen får stå kvar en vecka, sedan ska den tas ned.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT KONTROVERS­IELLT. Penisen får stå kvar en vecka, sedan ska den tas ned.
 ??  ?? CAROLINA FALKHOLT.
CAROLINA FALKHOLT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden