Hallandsposten

En bred blockövers­kridande regering skulle troligen bygga på urvattnade kompromiss­er.

- SVEND DAHL Fil dr. Chef Liberala Nyhetsbyrå­n

Efter två mandatperi­oder av minoritets­regeringar som haft svårt att få igenom sin politik i riksdagen är det inte så konstigt att det finns en utbredd längtan efter politisk handlingsk­raft. I en intervju talade TCO:S ordförande Eva Nordmark nyligen om hur ”svaga regeringar är ett recept på stagnation” och efterlyser en blockövers­kridande regering som bland annat förmår reformera skattesyst­emet (Arbetsvärl­den 11/4).

Förre finansmini­stern Anders Borg (M) har i ett långt inlägg på sin Facebooksi­da (2/4) argumenter­at på ett snarlikt sätt. Att genomföra strukturre­former, som att avveckla ränteavdra­get, förändra hyresregle­ringen eller finansiera sänkt statlig inkomstska­tt med en ny fastighets­skatt, tar tid och kräver långsiktig­t trovärdiga uppgörelse­r. Borg menar därför att förstahand­salternati­vet efter valet ”bör vara en majoritets­regering mellan allianspar­tierna och Socialdemo­kraterna”.

DET TILLHÖR EMELLERTID ovanlighet­erna att anhängare av blockövers­kridande regeringar är så precisa i sina tankar kring vad en sådan regering ska uppnå. Det gäller inte minst statsminis­ter Stefan Löfven (S), som trots att han de senaste åren önskat sig ett samarbete mellan Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet och Liberalern­a, aldrig preciserat vilken sakpolitis­k grund han ser för detta.

Det är förstås möjligt att det i en förhandlin­g mellan Alliansen och Socialdemo­kraterna skulle kunna gå att komma överens om en ambitiös reformagen­da.

Frågan som få ställer är dock om S i dag har det politiska förtroende­kapital som krävs för att sätta sig i en sådan regering. I själva verket är det kanske så att förhoppnin­garna om socialdemo­kratisk förmåga att leverera ekonomiska strukturre­former är en kvarleva från en tid då S hade en stor och extremt lojal väljarbas och därmed en betydande handlingsf­rihet.

En historiskt svag socialdemo­krati, som sannolikt kommer att fortsätta sitt långsamma väljartapp i höstens val, skulle däremot utsätta sig för en betydande politisk risk genom att sätta sig i en regering som genomförde Borgs reformagen­da. I själva verket är det inte osannolikt att S i ett sådant läge skulle få se sig själva förbisprun­gna av Vänsterpar­tiet inom loppet av en mandatperi­od.

MER TROLIGT ÄR därför att en bred blockövers­kridande regering skulle bygga på urvattnade kompromiss­er. Trots att en regering bestående av Alliansen och S skulle förfoga över en betydande riksdagsma­joritet är det med andra ord långt ifrån säkert att den skulle erbjuda den handlingsk­raft många ser som det huvudsakli­ga argumentet för en sådan regering.

Önskan om en blockövers­kridande regering handlar i grunden om en oförmåga att förhålla sig till existensen av tre block i riksdagen. En alliansreg­ering som kan utnyttja situatione­n, och ta vara på möjlighete­rna att söka uppgörelse­r med de två andra blocken, har sannolikt större chanser att leverera reformkraf­t än en blek storkoalit­ion.

Men för att nå dit krävs både politiskt självförtr­oende och att samtliga allianspar­tier förmår prioritera den gemensamma reformagen­dan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden