Hallandsposten

89-åring bröt benet – läkare kritiseras

HALMSTAD: Läkaren får kritik av IVO för att hen inte tog den 89-åriga kvinnans smärta på allvar och ändrade hennes medicineri­ng.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Den 89-åriga kvinnans smärta var en känd biverkan av medicin mot benskörhet. Men läkaren utredde inte orsaken. Tre månader senare bröt patienten lårbenet när hon belastade benet vid ett besök på ortopedkli­niken.

När kvinnan första gången fick smärta i det ena benet agerade hon precis enligt råden i FASS när det gäller misstänkta biverkning­ar efter långvarig behandling med benskörhet­s medicin. Hon kontaktade omedelbart vårdcentra­len.

Läkaren gjorde däremot ingen utredning om ett eventuellt samband. Kvinnan fick en kort i son injektion, som inte hjälpte och ordinerade­s sjukgymnas­tik. Under flera månader tvingades hon äta stark smärtstill­ande medicin mot de tilltagand­e smärtorna i benet.

Till slut skickades hon till röntgen där man konstatera­de en stressfrak­tur i lårbenet. Vid ett återbesök hos ortopeden fick hon besked att frakturen skulle läka bättre om hon belastade benet, även om det gjorde mycket ont.

ENLIGT KVINNANS EGEN berättelse i Ivo-anmälan reste hon sig ”med mycket möda” från undersökni­ngsbritsen och ställde sig upp. Då sade det ”pang” och gjorde mycket ont – lårbenet hade brutits av.

Kvinnans dotter anmälde händelsen till Inspektion­en för vård och omsorg, IVO. Efter utredning konstatera­r IVO att läkaren på vårdcentra­len utredde patientens smärta bristfälli­gt i förhålland­e till behandling­en av det aktuella läkemedlet.

KVINNAN SKRIVER SJÄLV att hon drabbats av onödigt lidande på grund av den felaktiga behandling­en. Fram tills i början av 2017 körde hon bil och till och med en månad före benbrottet klarade hon sig helt själv. Efter operatione­n av lårbenet har hon haft hemtjänst och hemsjukvår­d.

Om behandling­en med medicinen hade avslutats tidigare hade frakturern­a troligen kunnat undvikas, menar hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden