Hallandsposten

H/H vann dubbelt i Sm-final

VOLLEYBOLL: RÄDDADE MATCHBOLL OCH VANN FÖRSTA SM-FINALEN

- ANDERS TORNELL at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

”Nu känns det mer som om vi har vunnit en silvermeda­lj och ska försöka ta ett Sm-guld. Linköping har allt att förlora efter 30 raka segrar.” PER-ERIK DALQVIST

30 vinster i följd fick räcka. Hylte/halmstad bröt Linköpings långa segersvit och vann den första Sm-finalen efter en riktig holmgång.

– Det kändes jäkligt skönt, men i dag hade vi marginaler­na på vår sida, pustar Philip ”Pilen” Pettersson efter 3–2-segern i Linköpings sporthall.

Linköping har vunnit nästan alla matcher den här säsongen och kom som solklar favorit till första Sm-finalen, men H/H krigade och slet i två och en halv timme innan avgörandet kom.

Tomas Mroz, som bytte av hemmalaget­s storstjärn­a Martin Larsson i slutet av tredje set, slog en smash utanför baslinjen och Hylte/ Halmstad kunde jubla.

18–16 I FEMTE set – mer spännande kunde det knappast bli.

Speciellt eftersom båda lagen hade matchboll i slutet – Linköping en vid 16–15 och Hylte/halmstad tre vid 14–13, 15–14 och 17–16.

– Det var oerhört tajt och först fattade vi inte att vi hade vunnit. Alla var så inne i matchen, skrattar ”Pilen”.

Han fortsätter:

– Men jag förstod att det skulle bli en lång match i dag efter det första setet som slutade 32–30 (tog 35 minuter att spela).

DEN SETFÖRLUST­EN TOG hårt på hallänning­arna som hamnade i brygga när Linköping rusade fram till 14–8, men en stark upphämtnin­g gjorde inte bara att H/H gick i fatt utan också förbi och till slut vann med 25–23.

– Det såg lite ängsligt ut i början av andra. Vi var stressade samtidigt som Linköping växte, men det räckte med en bra serverunda för att vi skulle komma tillbaka i matchen, säger Per-erik Dalqvist, tränare i Hylte/halmstad.

Vid 7–10 i femte set var hans lag också illa ute, men då kom vändning nummer två.

– Jag vet att jag tänkte att vinner vi inte nästa boll så är matchen över, men killarna visade mental styrka, konstatera­r Dalqvist.

– Jag var faktiskt mer nervös i semifinale­n mot Falkenberg när vi hade 2–0 i matcher och var favoriter. Nu känns det mer som om vi har vunnit en silvermeda­lj och ska försöka ta ett Sm-guld. Linköping har allt att förlora efter 30 raka segrar.

Amerikanen Nicholas Goodell var bäst på 26 poäng. Viktor Lindberg gjorde 21 och Philip Pettersson, 17.

DALQVIST VAR NÖJD med alla spelarna i laget, men också över det faktum att hans H/H skaffat sig ett bra utgångsläg­e i finalserie­n.

– Nu måste Linköping vinna på bortaplan, i Örnahallen, på torsdag. Det ska bli intressant och se hur de tacklar det.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? I KANONSLAG. Amerikanen Nicholas Goodell blev poäng bäst när Hylte/halmstad vann den första Sm-finalen mot Linköping efter en riktig femsetsrys­are.
Bild: JARI VÄLITALO I KANONSLAG. Amerikanen Nicholas Goodell blev poäng bäst när Hylte/halmstad vann den första Sm-finalen mot Linköping efter en riktig femsetsrys­are.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden