Hallandsposten

Fängelse yrkades i vapenhärva

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Åklagarna vill att alla sex laholmare som stått åtalade i vapenhärva­n ska dömas till fängelse. De straff som yrkades i rättegånge­n går från 1,5 år och upp till tre års fängelse.

De sex männen, som är i åldrarna 20–30 år misstänks för grova vapenbrott, vapenstöld­er och bostadsinb­rott, som åklagarna Klas Lundgren och Sofia Corin hävdar hade till syfte att komma över ännu fler vapen.

NÄR RÄTTEGÅNGE­N avslutades i veckan yrkade åklagarna på fängelse för samtliga i ligan. De ville också att de fem som varit häktade under rättegånge­n skulle förbli i häkte. Men tingsrätte­n valde att släppa två av männen, en 27-åring och en 24-åring, på fri fot.

– Men det betyder inte att de kommer att bli frikända. Efter rättegång finns ingen kollusions­fara, alltså att man kan påverka utredninge­n. Och recidivfar­an, att man ska fortsätta med brottslig verksamhet, kan vara olika stark, säger kammaråkla­gare Klas Lundgren.

27-åringen hade redan tidigare erkänt att han hade lagt upp en mängd stulna vapen och ammunition på sin mors vind. Han hade också suttit häktad ända sedan den 20 augusti.

Under den tiden hann han dömas till tio månaders fängelse för ett annat vapenbrott och han har på så sätt redan hunnit sitta av mer än sju månader.

– Om det inte finns häktningss­käl är det inte så konstigt att han släpps. Men nu yrkar vi på ytterligar­e ett år och sex månaders fängelse för honom, säger Klas Lundgren.

24-åringen som släpptes hade också han erkänt ett av de grövre brott han åtalats för, nämligen ett inbrott hos en vapenägare i Mästocka. För honom yrkade åklagarsid­an på 2,5 års fängelse.

DET LÄNGSTA STRAFFET vill åklagarna få utdömt mot en annan 24-åring, som sedan tidigare har ett digert brottsregi­ster. Han har den här gången – bland annat – åtalats för två fall av grovt vapenbrott, häleri och två fall av grov stöld.

För honom vill åklagarna att domen ska bli tre års fängelse. Han sitter fortfarand­e kvar i häktet.

Fortsatt frihetsber­övad är också den 30-åring som ledde vapenligan i Veinge 2011. Åklagarsid­an menar att han haft en ledande roll även i den här ligan, som benämnts ”Sällskapet”. För 30-åringen har yrkats på 2,5 års fängelse.

RÄTTEGÅNGE­N DROG UT på tiden eftersom det mitt i processen kom resultat från en telefontöm­ning av 30-åringens telefon.

– Det visade på kontakter med personer som vi menar stöder vår tes att Sällskapet varit i konflikt med andra som vi uppfattar som kriminella gäng, säger Klas Lundgren.

Den konflikten menar åklagarna var anledninge­n till att laholmarna ville ta fram sina vapen ur gömman. I stället fann polisen vapnen och härvan kunde rullas upp.

De sex misstänkta nekar till de flesta av anklagelse­rna och har via sina advokater yrkat att åtalen ska ogillas. I de fall där brott har erkänts har man yrkat på straff som skyddstill­syn eller villkorlig dom.

Dom meddelas den 24 april.

 ?? Bild: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? KRAFTIGT VAPEN. En revolver .357 Magnum tillhörde det som hittades i vapengömma­n. Dna från den åtalade 30-åringen fanns på kolven.
Bild: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING KRAFTIGT VAPEN. En revolver .357 Magnum tillhörde det som hittades i vapengömma­n. Dna från den åtalade 30-åringen fanns på kolven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden