Hallandsposten

Mjölkbönde­r får kunglig guldmedalj

1975 köpte paret Ingrid och Knut Bengtsson sin första mjölkko. Nu, många ton av den vita drycken senare, belönas de med LRF Mjölks Guldmedalj för sin mjölkprodu­ktion.

- STENINGE: FÅR UTMÄRKELSE EFTER MÅNGA ÅR I LADUGÅRDEN MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

Stora och små, fläckiga och enfärgade. Det är en salig blandning av kor som står uppradad i ladugården på Nygårds mjölkgård i Steninge.

Bland raserna som finns represente­rade märks den sandgulfär­gade Jerseykon.

– Allt började när vi köpte en sådan 1975. Vi hade sedan tidigare grisar och får, men tyckte det vore kul att testa något nytt, säger Ingrid Bengtsson.

Och allt sedan den dagen kom det idisslande djuret att spela en stor roll i Ingrids och hennes äkta hälft Knuts liv.

År 1980 tog mjölkprodu­ktionen fart på allvar när paret började arrendera en gård belägen vid Gullbrands­torp.

– Jag minns att jag ringde Arla en dag och det visade sig att de var intressera­de av vår mjölk. Vi hade sex kor på den tiden och jag tror att det var några hundra liter som de hämtade första gången de kom, säger hon.

Fem år senare var det så dags för en egen gård, och paret tog med sig sina 16 kor och flyttade till det nuvarande stället i Steninge.

OCH I DAG, flera födslar och utbyggnati­oner senare, så har i runda slängar 60 kor och 60 kalvar sitt hem på gården. Förutom nämnda Jerseyko, finns det även möjlighet att spana in exemplar av raserna svensk låglandsbo­skap och svensk röd och vit boskap hemma hos paret Bengtsson.

Med fler kor följer även en större mjölkprodu­ktion. Idag levererar gården varannan dag runt 3 500 liter, med en fetthalt på 4,5 procent, till Arla.

Och även siffrorna per ko räknat av den populära drycken är potentiell­t ögonbryns höjande.

– En ko hos oss producerar i genomsnitt 11 400 liter per år, och under en livstid kan det bli över 100 ton mjölk, säger Knut.

Men det är inte bara antalet kor och mängden mjölk som skiljer sig åt jämfört med förr.

– Vår första ko mjölkade vi för hand, men nu är det maskiner som tagit över mycket av arbetet. Där borta till vänster i ladugården kan sex kor mjölkas samtidigt, förklarar Knut.

Att tekniken underlätta­t arbetet blir också tydligt när en stor behållare kommer farande längs en rälsanordn­ing fäst i innertaket.

– Annat var det förr. Då fick man gå runt med skottkärra när djuren skulle ha mat. Nu är det bara att trycka på en knapp och sen sköter det sig själv, säger Ingrid.

MÅNGA ÅR SOM mjölkbönde­r har det blivit, och nu står det klart att ett stort erkännande för alla timmar i ladugården är att vänta. I dag måndag kommer nämligen kung Carl XVI Gustav att räcka över LRF Mjölks Guldmedalj till paret Bengtsson. Detta för att de har levererat mjölk av mycket hög kvalitet i 23 år.

– Vi trodde att vi aldrig skulle få den här utmärkelse­n, men det ska bli spännande att få träffa kungen och drottninge­n, säger Ingrid och fortsätter.

– Sedan så ska vi sjunga Kungssånge­n, så det blir nog högtidligt, säger hon.

Men trots den fina utmärkelse­n känner sig paret inte mätta och färdiga med branschen.

–Vår son tog över gården för några år sedan, men vi jobbar lika mycket som förut. Vi brukar säga att vi är gårdens piga och dräng, säger Ingrid och fortsätter.

– Att ha kor är livet, och det är alltid lika roligt när det föds en ny kalv, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BELÖNAS. Ingrid och Knut Bengtsson belönas med LRF Mjölks Guldmedalj för
BELÖNAS. Ingrid och Knut Bengtsson belönas med LRF Mjölks Guldmedalj för

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden