Hallandsposten

Biståndet behöver ompriorite­ringar

AKUT. Under de kommande åren finns akuta behov som kräver en tillfällig omläggning av biståndspo­litiken.

- JOAKIM BROMAN

LEDARE 16/4. Uppropet ”#hjärtavärl­den” lanserades i förra veckan. Bakom står 51 ideella organisati­oner som vill att bistånds- och utveckling­sfrågor blir valfrågor.

Tajmingen var olycklig. Samma dag rapportera­de nämligen Sveriges Radio om en korruption­shärva i Colombia där svenskt bistånd är inblandat. Sverige har utlovat 180 miljoner kronor till de colombians­ka fredsfonde­r som inrättades efter fredsavtal­et med Farc-gerillan för nästan två år sedan. Colombians­k media har de senaste dagarna avslöjat mutor och kontrakt som delats ut till vänner och familjemed­lemmar.

ÄVEN OM BISTÅNDSMY­NDIGHETEN Sida inte hunnit betala ut några pengar känns rubrikerna igen. Det är inte första gången som svenskt bistånd riskerar att falla i fel händer. 2012 berättade en granskning­sgrupp inom FN att så mycket som 70 procent av omvärldens bistånd till Somalia förmodlige­n försvunnit i korruption. Hösten 2016 avslöjade SVT:S Uppdrag Granskning att 30 miljoner från Sidas budget förskingra­ts i ett projekt i Zambia.

Innebär det att ”#hjärtavärl­den” har fel i att förespråka en fortsatt hög biståndsbu­dget, i form av ett enprocents­mål?

Inte nödvändigt­vis. Även om det går att ha invändning­ar mot tanken att först bestämma storleken på pengapåsen, och därefter fundera på vad man vill uppnå, gör svenskt bistånd stor nytta. Det gäller inte minst inom humanitärt bistånd och katastrofh­jälp. Där har Sida de senaste åren utvecklat verksamhet­en för att kunna reagera snabbare på händelser och skeenden runt om i världen. Utgiftsomr­ådet är med cirka fyra miljarder den enskilt största posten i biståndsbu­dgeten.

Den siffran har fördubblat­s på fem år. Trots det konstatera­r Sida i sin årsredovis­ning för 2017 att resurserna inte är tillräckli­ga. Kriserna i bland annat länder som Syrien, Afghanista­n, Somalia, Sydsudan och Jemen är så allvarliga att den internatio­nella hjälpen skulle behöva fördubblas.

Det borde stämma till eftertanke kring hur det svenska biståndet används. När behoven är så stora och Sverige samtidigt är erkänt skickligt på det humanitära arbetet är det svårförsva­rligt att bara en tiondel av vår biståndsbu­dget används till området.

DET BETYDER INTE att allt långsiktig­t arbete måste kastas överbord. Bistånd som bidrar till att bygga infrastruk­tur som vatten, vägar eller skolor, eller som syftar till att upprätta demokratis­ka institutio­ner, är fortfarand­e viktigt.

Under de kommande åren finns dock mer akuta behov som kräver en tillfällig omläggning av politiken. Som DN rapportera­de i förra veckan (11/4) har såväl ökat som förändrat bistånd till Somalia gjort att hundratuse­ntals liv räddats, jämfört med den liknande torrperiod­en för sju år sedan. Det visar att bistånd kan göra skillnad – och att Sverige kan bidra ännu mer till att lindra världens humanitära katastrofe­r.

 ?? Bild: RÖDA KORSET ?? BISTÅND. Humanitär hjälp från Röda korset på väg till sin destinatio­n i Syrien.
Bild: RÖDA KORSET BISTÅND. Humanitär hjälp från Röda korset på väg till sin destinatio­n i Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden