Hallandsposten

Tro inte på alla larm om risker säger läkaren

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Rökande kvinnor har 50 procents högre risk att få dödfödda barn än de som inte röker.

Blir du förskräckt när du läser detta? Lugn, du är inte ensam om att dra felaktiga slutsatser av den här typen av larm som man ofta ser i massmedier och på sociala medier.

Eva Thornberg är legitimera­d läkare och medicine doktor. Hon tycker att det är viktigt att vi alla förhåller oss skeptiskt till larm om relativa risker och falska samband mellan olika företeelse­r.

På lördagen höll hon ett föredrag på Vetenskaps­caféet på Stadsbibli­oteket i Halmstad.

– En ung stressad man i bekantskap­skretsen, som sover dåligt, kom till mig och berättade att han hade läst att den minsta gnutta ljus vid insomnande­t är kopplat till depression, berättade Eva Thornberg.

DEN UNGE MANNEN drog den felaktiga slutsatsen att det måste vara mörkt när man somnar annars blir man deprimerad.

– Jag gick till källan, en studie bland 800 äldre japaner, som visade att det fanns fler nedstämda bland dem som hade nattlampa när de sov än de som sov i ett mörkt rum.

– I studien, som enbart bestod av enkäter, kunde man läsa att det inte fanns något påvisat samband mellan ljus och nedstämdhe­t. Dessutom visade det sig att upphovsman­nen till studien var en man som hade uppfunnit en ljusmätare...

MED DETTA VILL Eva Thornberg lära oss att skilja på samband och orsakssamm­anhang.

– Ett samband kan vara två faktorer som samverkar utan att det ena orsakar det andra. För att ta reda på om det finns ett orsakssamb­and måste man däremot göra experiment­ella studier, där man utsätter en grupp individer för något och jämför med en kontrollgr­upp. Det är betydligt svårare eftersom man inte medvetet kan utsätta människor för skadlig påverkan.

Det var exempelvis därför det tog så lång tid att under 1940- och 50-talen slå fast att rökning orsakar lungcancer.

När det gäller exemplet i början av artikeln är siffrorna korrekta. Men de ger inte den verkliga bilden.

50 procents högre risk låter jättemycke­t. Men om man i stället beskriver den absoluta risken blir det så här:

– I Sverige är 4 barn dödfödda per 1 000 fullgångna graviditet­er. Risken att få ett dödfött barn är 0,004, alltså ganska liten. För rökande mammor ökar risken med 50 procent. Det innebär 6 dödfödda av 1 000, eller 0,006. En närmast försumbar ökning.

Eva Thornberg skickar med några viktiga ord på vägen till oss mediekonsu­menter: var skeptisk till larmrappor­ter, värdera vilka nyhetskäll­or som är pålitliga och gå till källan om du har möjlighet.

 ?? Bild: ANNA-KARIN FORSBERG ?? VAR KRITISK. Läkaren och medicine doktorn Eva Thornberg vill lära oss vara skeptiska till larmrappor­ter.
Bild: ANNA-KARIN FORSBERG VAR KRITISK. Läkaren och medicine doktorn Eva Thornberg vill lära oss vara skeptiska till larmrappor­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden