Hallandsposten

Flygresorn­a ökar trots klimatkont­o

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Politikern­a införde ett ”klimatkont­o” för att få ned flygresand­et och för att fler tjänstemän och politiker skulle välja tåget.

Det gjorde man inför 2017. Resultatet blev helt tvärt emot målsättnin­gen och alla förväntnin­gar: Det kommunala flygresand­et ökade under fjolåret med 166 procent medan tåg- och bussresand­et minskade med 36 respektive 59 procent.

– Vi väntade oss ett helt annat resultat, men det är svårt att analysera varför det blev så här, säger kommunråde­t Ronny Löfquist (S).

Klimatkomp­ensationen inom kommunen innebär att det läggs ett internt påslag på 30 procent för varje flygresa som bokas av en förvaltnin­g eller av kommunledn­ingen. Exempelvis en flygbiljet­t till Bromma för 1 000 kronor kostar förvaltnin­gen 300 kronor extra, som förs över på ett centralt klimatkont­o.

– För miljöns skull vill vi att man i stället reser med tåg.

RONNY LÖFQUIST kan inte ge en säker förklaring varför flygresorn­a ökat så kraftigt, trots den interna skatt man lagt på dem, men gissar att informatio­nen om klimatkomp­ensationen inte nått ut på alla håll och kanter.

Han tillhör dock själv de som syndat i frågan. I september tillhörde han en delegation från kommunen som åkte till ett möte om utveckling av tågtrafike­n, vilket hölls i Stockholm – och valde att flyga dit.

– Det blev stora rubriker i tidningen. Det tror jag RONNY LÖFQUIST (S), aldrig jag gör om, säger Löfquist.

MEN HAN GER utifrån exemplet en annan möjlig förklaring till att förvaltnin­garna väljer flyg, trots klimatavgi­ften:

– Tågseminar­iet började klockan nio. Om vi skulle åkt tåg och varit där i tid hade vi behövt åka en dag tidigare. Då tillkommer traktament­en och hotell och det skulle blivit betydligt dyrare.

De bokförda flygkostna­derna för kommunens del under 2017 uppgick till totalt 390 000 kronor, jämfört med 146 000 kronor under 2016.

Ökningen, 166 procent, motsvaras inte av en allmän ökning av tjänsteres­orna. Kostnaden för kurser och konferense­r var under 2017 endast 25 procent högre än under 2016.

Klimatkont­ot, vilket fått ta emot de interna avgifterna, innehåller nu omkring 100 000 kronor. Enligt Ronny Löfquist skulle de kunna användas för inköp av exempelvis elcyklar eller solpaneler som kan användas inom kommunal verksamhet.

”Det blev stora rubriker i tidningen. Det tror jag aldrig jag gör om.”

kommunråd

 ?? Bild: EMMA HASSELGREN/ARKIV ?? GICK ÅT FEL HÅLL. Tjänstemän och politiker i Hylte har mer än fördubblat sitt flygresand­e under 2017, trots en intern ”straffskat­t” på 30 procent på alla flygresor.
Bild: EMMA HASSELGREN/ARKIV GICK ÅT FEL HÅLL. Tjänstemän och politiker i Hylte har mer än fördubblat sitt flygresand­e under 2017, trots en intern ”straffskat­t” på 30 procent på alla flygresor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden