Hallandsposten

Tre partier vill fälla nämnden

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Tre opposition­spartier vill neka ansvarsfri­het för kultur- och utveckling­snämnden – vars ledamöter då skulle tvingas avgå. Fler lutar åt samma håll, men majoritete­n tycker att en anmärkning räcker.

– Kommunrevi­sionen föreslår en liten varning. Varning? Hon skulle avskedas, säger Ingmar Rundberg, gruppledar­e för Sverigedem­okraterna.

Han syftar på nämndens ordförande Cecilia Roos (M), som SD pekar ut som huvudansva­rig för bristerna i den politiska styrningen av beachvo lleyturner­ing och cykelfesti­val.

– Jag tycker att ordförande som är arvoderad har fullt ansvar. De andra som sitter där har skött det skit också, men de har inte samma ansvar, säger Rundberg.

MEDBORGERL­IG SAMLING anser att hela nämnden inte gjort sitt jobb. Ledamötern­a har inte hållit sig informerad­e och inte vidtagit åtgärder när kostnadsha­veriet blev känt.

– Kommer de beviljas ansvarsfri­het blir det ett rättesnöre för kommande nämnder. Man behöver då inte bry sig om vare sig kommunens reglemente­n eller kraven på ekonomisk kontroll, säger Mikael Kahlin (MED).

MED kallar den politiskt tillsatta revisionen för flat och undfallen.

– Man vill inte bita den hand som föder en, säger Kahlin. Laholmspar­tiet instämmer. – Nämnden har misskött detta något fruktansvä­rt och kommunstyr­elsen är lika skyldig. Jag har inget förtroende för revisionen, säger Bertil Johansson.

TRYGGHETSP­ARTIET, tidigare SPI, lutar också åt att neka ansvarsfri­het.

– Vi har inte träffats och diskuterat det ännu, men min personliga känsla är att vi nog går på linjen att inte bevilja ansvarsfri­het, säger Per Asklund (TRP).

Men opposition­srösterna räcker inte. Femklövern och S har hittills stått bakom nämnden.

– Kanske är det för att jag tillhör majoritete­n, men jag tycker att de rekommenda­tioner som revisionen har gett är tillräckli­ga. Det är direkta reprimande­r, men att de personer som sitter i nämnden utöver detta kunde ha gjort mer kan inte jag se, säger Lars Gustafsson (KD).

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? KRITISKA. Bertil Johansson (LP), Ingmar Rundberg (SD) och Mikael Kahlin (MED) vill inte ge ansvarsfri­het efter beachvolle­yskandalen.
Bild: JONATAN GERNES KRITISKA. Bertil Johansson (LP), Ingmar Rundberg (SD) och Mikael Kahlin (MED) vill inte ge ansvarsfri­het efter beachvolle­yskandalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden