Hallandsposten

Välfärden en utmaning för ekonomin

- PETER WALLBERG/TT MARIA DAVIDSSON/TT

Den starka svenska ekonomin väntas hålla i sig ett tag till. Men på sikt väntar tuffa prioriteri­ngar när välfärden behöver många nya miljarder.

Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) presentera­r i dag sin ekonomiska vårproposi­tion. I den kommer regeringen bland annat att peka ut utmaningar­na för nästa mandatperi­od.

DEN FRÄMSTA UTMANINGEN, enligt regeringen, handlar om att kunna bygga ut vård, skola och omsorg i takt med att befolkning­en växer och förändras. Finansmini­stern räknar med 300 000 fler barn och nästan 300 000 fler äldre de kommande åren.

– Vi kommer att behöva bygga nya förskolor, nya skolor, nya äldreboend­en och vi kommer att behöva anställa förskolelä­rare, lärare, undersköte­rskor och många andra. Det kommer att vara en otroligt stor arbetsuppg­ift, säger Magdalena Andersson.

Även statliga Konjunktur­institutet (KI) ser välfärden och den växande befolkning­en som en av de största utmaningar­na framöver. Oavsett vem som bildar regering efter valet i höst måste politikern­a hantera detta.

– Det ökar pressen på det offentliga och våra välfärdstj­änster. För att bibehålla åtagandet så finns det inte så stort utrymme för ofinansier­ade reformer, säger KI:S prognosche­f Ylva Hedén Westerdahl.

BARA ATT BEVARA den välfärdsst­andard som finns i dag beräknas kosta runt 20 miljarder kronor.

– Det äter upp en stor del av budgetutry­mmet. Vill man göra reformer utöver det, behöver det finansiera­s krona för krona. Det är en utmaning. Det kräver mycket tuffa prioriteri­ngar framöver, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Socialdemo­kraterna har redan lovat att om de får bilda regering efter valet så ska statsbidra­gen till kommunerna öka med minst 20 miljarder kronor till 2022. Det är kommunerna och landstinge­n som står för vård, skola och omsorg.

Men Magdalena Andersson tror att det går att bibehålla nivån i välfärden utan skattehöjn­ingar.

– Ja, det är vår bedömning med de prognoser vi har i dag och om man prioritera­r välfärden framför skattesänk­ningar, ja då är det möjligt, säger hon.

– Vår bedömning är att det finns ett reformutry­mme både för att upprätthål­la och stärka kvaliteten.

REGERINGEN MÅSTE OCKSÅ tänka på att klara det nya överskotts­mål för de offentliga finanserna som riksdagen beslutat om. Det är viktigt att klara av det målet i goda tider för att slippa tuffa nedskärnin­gar i välfärd, bidrag och ersättning­ar när lågkonjunk­turen väl kommer.

Tunga prognosmak­are som KI och ekonomisty­rningsverk­et (ESV) räknar med en stark ekonomi i år och nästa år. Men högkonjunk­turens topp tros vara nådd i år.

KI bedömer att alla vallöften måste vara finansiera­de med besparinga­r eller skattehöjn­ingar om överskotts­målet för de offentliga finanserna ska klaras samtidigt som personaltä­theten i välfärden behålls.

Och vallöftena har redan börjat levereras. Förutom minst 20 miljarder kronor mer till välfärden, har Socialdemo­kraterna lovat att sänka skatten för pensionäre­rna till 2020, vilket kan k ostad åtta miljarder kronor, och att se till att antalet anställda inom polisen ökar från 30 000 till 40 000 senast år 2024. Försvaret väntas också behöva många fler miljarder, även om S inte har utfärdat några löften på det området ännu.

Visserlige­n väntas staten, landstinge­n och kommunerna tillsamman­s gå med många miljarder i plus under hela nästa mandatperi­od. Men det beror på att konjunktur­en väntas vara hyfsad.

Det nya överskotts­målet för de offentliga finanserna innebär ett överskott på 0,33 procent av BNP i snitt när konjunktur­en är neutral. Varken ESV eller KI bedömer att det så kallade strukturel­la sparandet klaras 2018 och 2019.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV ?? STORSATSNI­NG. Finansmini­ster Magdalena Andersson kommer att måla en ljus bild av svensk ekonomi i vårproposi­tionen. Men välfärden kräver mångmiljar­dsatsninga­r framöver.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV STORSATSNI­NG. Finansmini­ster Magdalena Andersson kommer att måla en ljus bild av svensk ekonomi i vårproposi­tionen. Men välfärden kräver mångmiljar­dsatsninga­r framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden