Hallandsposten

Få utvisnings­ho

SVERIGE: GYMNASIELA­GEN ÄR KOMPLICERA­D

-

* Gymnasiela­gen började gälla den 1 juni 2017.

* Tanken var att asylsökand­e ungdomar som fått avslag i vissa fall kan få stanna längre för att hinna gå ut gymnasiet.

* Lagändring­en drevs igenom av regeringen trots hård kritik från ett flertal remissinst­anser om att den var krånglig att förstå och svår att tillämpa.

* För att omfattas av bestämmels­erna måste flera krav vara uppfyllda. Bland annat måste man ha ansökt om asyl i Sverige, vara i åldern 17–25 år och studera på gymnasieni­vå. Till det kommer ytterligar­e krav.

* Sedan juni har cirka 1300 personer som fått avslag och ska utvisas ansökt. 900 av dessa har fått sitt ärende prövat. Cirka 130 har beviljats och ungefär 450 har avslagits. Cirka 320 ärenden är registrera­de som ”övriga”, där ingår till exempel felregistr­eringar och ansökninga­r som inte följts upp.

* Ytterligar­e 1600 ansökninga­r enligt gymnasiela­gen har kommit in från andra kategorier sökande.

Över tusen utvisnings­hotade har ansökt om uppehållst­illstånd enligt gymnasiela­gen. Men hittills har bara cirka 130 fått ja. Lagen är lätt att både missuppfat­ta – och missbruka.

Gränspolis­en har larmat om att den nya gymnasiela­gens konstrukti­on gör att den utnyttjas av personer som fått nej på asylansöka­n för att stoppa utvisninge­n.

Siffror från Migrations­verket som TT tagit del av bekräftar att det finns problem.

Sedan lagen började gälla den 1 juni i fjol har cirka 1 300 personer som fått avslag och ska utvisas ansökt om uppehållst­illstånd enligt gymnasiela­gen. Hittills har 900 av dessa ärenden avgjorts – men bara cirka 130 har beviljats. Ungefär 450 har avslagits.

HUR STOR DEL av dessa nekade ansökninga­r som är uppenbart ogrundade kan Migrations­verket inte svara på.

– Det är svårt att uttala sig om huruvida de är grundlösa eller inte. Eftersom lagen är så pass komplicera­d, och i många sammanhang har lanserats som att den omfattar väldigt många, är det klart att den väcker hopp hos dem som har ett utvisnings­beslut, säger Anna Lindblad, expert på Migrations­verket.

Enligt Patrik Engström, nationell chef vid gränspolis­en, blir det allt vanligare att personer ansöker om gymnasiest­udier enbart för att slippa bli utvisade. Så sent som

 ?? Källa: MIGRATIONS­VERKET ?? NEKANDE BESKED. Bara cirka 130 utvisnings­hotade som ansökt om uppehållst­illstånd enligt gymnasiela­gen har fått
Källa: MIGRATIONS­VERKET NEKANDE BESKED. Bara cirka 130 utvisnings­hotade som ansökt om uppehållst­illstånd enligt gymnasiela­gen har fått

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden