Hallandsposten

Tade får studera

- ANJA HAGLUND/TT

i måndags skulle 60 personer utvisas med flyg till Afghanista­n. 30 av utvisninga­rna stoppades sedan personerna lämnat in ansökan enligt gymnasiela­gen.

– Vi ser att man i större utsträckni­ng lämnar in ansökan om uppehållst­illstånd enligt gymnasiela­gen, också personer som inte omfattas av lagen. Lagens felaktiga konstrukti­on används för att undvika verkställi­ghet, säger Patrik Engström.

Exempelvis har brottsdömd­a lämnat in ansökan för att undgå utvisning, och det förekommer också att personer söker igen och igen.

– I den verkställi­ghetsresa som gick till Afghanista­n i måndags hade vi ärenden där man fått avslag, avslaget hade vunnit laga kraft och så hade man sökt igen, säger Engström.

Det här försvårar polisens möjlighet att leva upp till regeringen­s krav på att öka antalet verkställd­a utvisninga­r, säger han.

– Om användning­en av den här luckan i lagen sprider sig innebär ju det i princip att allt verkställi­ghetsarbet­e måste upphöra. För då kommer ju alla att söka enligt den här lagen. Ser du det som en reell farhåga?

– Alltså, polisen får ju även verkställi­ghetsärend­en av personer som, visar det sig, faktiskt vill återvända – och de söker ju inte. Så alla kommer naturligtv­is inte att göra det. Men vi ser en utökad användning av luckan, säger Engström.

I en aktuell lagrådsrem­iss från regeringen föreslås en ändring i gymnasiela­gen som skulle kunna täppa till hålen. I stället för att utvisninge­n som i dag automatisk­t stoppas när en ansökan lämnas in, ska Migrations­verket gå in och fatta beslut i varje enskilt fall.

– Ser vi direkt att det är en person som inte omfattas av bestämmels­en beslutar vi inte om inhibition och då kan utvisnings­beslutet verkställa­s, säger Anna Lindblad.

DET ÄR ÄN så länge oklart om lagändring­en, som ingår i ett större paket om att ensamkomma­nde unga ska få stanna för att studera, går igenom.

Oavsett måste systemet förändras, anser både Migrations­verket och gränspolis­en.

– Antingen får det ske någon annan lagändring, eller så fortsätter vi att ha ett ganska svårt läge när det gäller att verkställa beslut om utvisning och avvisning, säger Patrik Engström.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/AKRIV ?? ja. Totalt har cirka 1 300 sökt, varav 900 ärenden hittills avgjorts.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/AKRIV ja. Totalt har cirka 1 300 sökt, varav 900 ärenden hittills avgjorts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden