Hallandsposten

Så vill Tysklan

-

Allt fler tyskar flyttar till storstadso­mrådena. Nu vill regeringen i Berlin göra livet i provinsen mer attraktivt. Med bättre kommunikat­ioner, utbyggd offentlig service och en rejäl skopa hembygdsro­mantik ska folk lockas till landet.

När den färgstarke tyske politikern Horst Seehofer tillkännag­av sina planer på ett nytt hembygdsde­partement var det många som höjde på ögonbrynen. Som chef för det nya ”heimatdepa­rtementet” (Bundesmini­sterium des Innern, für Bau und Heimat) ska partiledar­en för kristligt-sociala, bayerska CSU bedriva landsbygds­politik med en patriotisk anstryknin­g. Dels för att stoppa flyttström­mar från land till stad, dels för att hejda väljarflyk­ten till högerpopul­istiska Alternativ för Tyskland (AFD), som väntas knipa röster från CSU i höstens delstatsva­l i Bayern – åtminstone om man lyssnar på kritikerna.

Det tyska ordet för hembygd – heimat – är omstritt. Å ena sidan för det tankarna till äppelkinda­de bondpojkar i lederhosen och betande mjölkkor i Schwaben. Å andra sidan ansågs det länge otympligt i den politiska debatten, eftersom det väckte minnen av mörka tider, då nazisterna använde begreppet för att elda på nationalis­men och lägga grunden för blod och jordpoliti­ken.

SEEHOFERS PARTIKAMRA­T Emmi Zeulner, som sitter i förbundsda­gen för CSU, vänder sig mot den politiseri­ng av heimatbegr­eppet som hon anser att både vänstern och högern ägnar sig åt.

– För mig är heimat inget stridsrop, utan ett vackert begrepp, ett uttryck för varje människas längtan efter sina rötter. Behovet att veta varifrån man kommer finns djupt förankrat i oss alla, säger hon när TT träffar henne i Berlins riksdagskv­arter.

Själv växte hon upp i den lilla byn Degendorf utanför småstaden Lichtenfel­s i norra Bayern, ”där alla

 ??  ?? LANTLIG IDYLL. En tysk lantbrukar­e slipar sin lie.
LANTLIG IDYLL. En tysk lantbrukar­e slipar sin lie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden