Hallandsposten

D locka folk till landet

- PONTUS AHLKVIST/TT

visste allt om alla”, som hon beskriver det. Delstaten är Tysklands ekonomiska motor, med arbetsgiva­re som Siemens, BMW, Audi och Osram och en arbetslösh­et som på vissa håll är så låg att man kan tala om full sysselsätt­ning.

SAMTIDIGT BROTTAS DELAR av den bayerska landsbygde­n med samma problem som andra glesbygdsr­egioner i landet, säger Zeulner. Därför borde fokus ligga på de mindre regionerna snarare än på förbundslä­nderna, tycker hon.

– Då kan staten bedriva riktad strukturpo­litik, med bättre anpassade stödprogra­m.

Konkret vill hon se vägbyggen, bättre kollektivt­rafik och utbyggt bredband. Att kunna leva ett gott liv ska vara möjligt både i en stad som München och i en by som Degendorf, det står inskrivet i den bayerska författnin­gen, påminner hon.

– Vi kan inte göra förutsättn­ingarna identiska, men de ska i alla fall vara likvärdiga. Tillgången på offentlig service måste vara lika god på landet som i staden. * Ministerie­t för inrikes frågor, byggnation och hembygd (Bundesmini­sterium des Innern, für Bau und Heimat) är ett av departemen­ten i regeringen Merkel IV, som styr Tyskland sedan 14 mars i år. Det leds av Horst Seehofer, partiledar­e för CSU, det bayerska systerpart­iet till förbundska­nsler Angela Merkels kristdemok­ratiska CDU. * Vad just hembygdsav­delningen ska ägna sig åt har varit föremål för diskussion i Tyskland sedan planerna blev offentliga. I koalitions­fördraget mellan regeringsp­artierna CDU, CSU och SPD, under rubriken ”Hembygd med framtid”, nämns målsättnin­gen likvärdiga levnadsför­hållanden i staden och på landet, samt ett nytt nationellt stödprogra­m för ”struktursv­aga regioner, städer och kommuner”. * Jordbruksf­rågor sköts däremot i huvudsak av det Cdu-ledda jordbruksd­epartement­et.

Många bedömare ser Seehofers hembygdsde­partement som en del i CSU:S ambition att hålla högerflank­en. Redan 1986 slog den dåvarande partiledar­en Franz Josef Strauss fast att det inte ska rymmas något demokratis­kt parti till höger om CSU. Frågan har dock fått ny aktualitet med AFD:S osannolika framgångss­aga, som utgör ett aldrig tidigare skådat hot mot kristdemok­raternas dominans i Bayern.

TANKEN OM EN levande landsbygd är inte ny, frågan har alltid varit viktig för CSU. I fjol försökte den dåvarande jordbruksm­inistern Christian Schmidt lansera idén om ett ”hemvändarp­rogram” som ska locka människor som vuxit upp på landet men flyttat till staden att komma tillbaka till sin hembygd.

Men för att politiken ska bli framgångsr­ik krävs framför allt en sak, enligt Emmi Zeulner: arbetsplat­ser.

– Om vi lockar tillbaka någon utan att han eller hon får ett jobb så är inget vunnet. Det är den springande punkten.

 ?? Bild: DIETHER ENDLICHER/TT/ARKIV ??
Bild: DIETHER ENDLICHER/TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden