Hallandsposten

Inrikesfly­g inget som gynnar landsbygde­n

-

Skatt på inrikesfly­g är ett steg i fel riktning skrev Karin Pihl, ledarskrib­ent i HP. Resonemang­et är att ”Hela Sverige ska leva och minska klyftorna mellan stad och landsbygd”. Hela Sverige ska leva, jag håller med. Men jag måste fråga mig hur hon lyckades klämma in flygskatte­n på 60 kronor? Jag undrar om hon tycker att skatt på alla resor utom flyg är rätt väg att gå? Varför ska bilen beskattas med 5–10 kronor milen och flyget med noll kronor milen?

MER ÄN 80 PROCENT av inrikesfly­get trafikerar storstäder­na. 98 procent av resorna från Malmö går till Stockholm. Inte mycket glesbygd där inte. Tidsbespar­ingen är begränsad till ett par timmar. Vem betalar den tidsbespar­ingen? Är det våra barnbarn som ska stå för notan?

Många frågor. Men problemet är ett annat.

VI BEHÖVER BYTA perspektiv och prioritera ekologi före ekonomi. Vi måste hitta nya vägar. En hållbar framtid består, precis som skribenten nämnde, av hållbara alternativ. Tåget är ett sådant. Men inget alternativ är bättre än ett minskat resande. Hur många affärsreso­r kan ersättas av videokonfe­renser? Vi behöver lösningar för pendlarna på landsbygde­n. Men det måste vara inom ramarna för vad naturen tål. Inte som idag efter vad kapitalist­erna, lobbyister­na och storföreta­gen anser sig behöva.

En levande landsbygd. Är det samhällsse­rvice, eller är det skattesubv­entionerad charter från den lokala flygplatse­n? Vad vore en levande landsbygd utan biologisk mångfald, levande skogar och frisk luft? Jag tänker på framtiden, och hur viktigt det är att vi hittar fungerande samhällssy­stem i samspel med naturen, miljön och det ekologiska systemet. Det har vi inte idag. Vi kan inte ha skattefria flygresor och samtidigt kräva att det många gånger mer miljövänli­ga tåget ska gå med vinst. Vi måste vara beredda att göra uppoffring­ar. Dyra flygresor är ett utmärkt sätt att styra efterfråga­n till mer miljövänli­ga alternativ. Och då räcker de 60 kronorna ingenstans.

Svar till Karin Pihl 9/4

Palle Nielsen,

 ?? Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT ?? FLYGSKATT. ”Är det våra barnbarn som ska stå för notan?” undrar insändarsk­ribenten.
Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT FLYGSKATT. ”Är det våra barnbarn som ska stå för notan?” undrar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden