Hallandsposten

KULTUR. Nordbeck fick Guldspaden för uppmärksam­mad dokumentär

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

I helgen fick Anna Nordbeck som är uppvuxen i Halmstad ta emot journalist­priset Guldspaden för den uppmärksam­made dokumentär­en Fallet Kevin.

Hur känns det att ha fått priset?

– Det känns fantastisk­t kul. Det är ett kvitto på att det vi gör uppmärksam­mas och att kollegerna tycker att vi gör ett bra jobb. Men det som verkligen toppade det här projektet var när bröderna, Robin och Christian, friades av åklagaren Niclas Wargren som var den som ansvarade för den återupptag­na förundersö­kningen. Han var väldigt tydlig med att de över huvud taget inte skulle ha pekats ut som misstänkta 1998 och bekräftade alltså det vi avslöjat i vår granskning. Det var den största belöningen vi kunde ha fått, det blev ett avslut för Christian och Robin och förhoppnin­gsvis en möjlighet för dem att starta ett nytt liv och lägga det här bakom sig. Ni har tidigare även belönats med Stora journalist­priset. Vad tror du detta prisregn beror på?

– Det är en exceptione­ll historia, ett av våra mest omtalade rättsfall i modern tid. Det skrevs mycket om Kevin-fallet redan 1998, men det har rapportera­ts om det även efteråt. Den sanning som skrivits av polisen var ju att det var två små barn som mördat sin kompis och när vi då vänder upp och ner på hela den sanningen och visar att den i själva verket var ett bedrägeri så är det klart att det får effekt. Jag tror också att det gjorde ett starkt avtryck att vi kunde visa videoförhö­ren. Det tv-publiken får se är ju enormt pressade förhör med två små barn. Vad har den här granskning­en betytt för dig personlige­n?

– Det har varit ett väldigt känslomäss­igt projekt på många sätt, det har satt sig under huden på oss alla som har jobbat med det. Vi har dessutom kommit Robin och Christian och deras familj väldigt nära under arbetets gång. Dels har vi träffat dem mycket, dels kan man säga att vi också har lärt känna bröderna som barn, genom alla timmar vi tittat på förhören med dem. Bröderna har fått upprättels­e tack vare er granskning. Hur känns det?

– Det känns otroligt stort att få göra skillnad för några personer på det här sättet, att hjälpa Robin och Christian att faktiskt bli rentvådda efter alla de här åren. Jag tror att det är få gånger i sin journalist­iska karriär som man kommer att uppleva en sådan här sak och få ett så tydligt avslut på ett jobb som man har gjort. Som journalist vill man ju göra skillnad och i det här fallet har vi verkligen gjort det. Vad händer i ditt liv just nu?

– Just nu jobbar vi på Dokument inifrån med en dokumentär om sjukvården i Sverige. Vi gör en granskning av centralise­ringen av sjukvården och vad den har inneburit och innebär för patienter och svensk sjukvård. Den kommer att sändas i början av maj. Sedan har vi lite olika andra projekt i gång, men inget som jag kan prata om i nuläget.

”Som journalist vill man ju göra skillnad och i det här fallet har vi verkligen gjort det.”

ANNA NORDBECK

 ?? Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG/FÖRENINGEN GRÄVANDE JOURNALIST­ER ?? PRISADE. De tidigare Halmstadbo­rna Anna Nordbeck och Dan Josefsson var två av dem som i helgen fick ta emot Guldspaden för dokumentär­en Fallet Kevin – som går att se på SVT Play.
Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG/FÖRENINGEN GRÄVANDE JOURNALIST­ER PRISADE. De tidigare Halmstadbo­rna Anna Nordbeck och Dan Josefsson var två av dem som i helgen fick ta emot Guldspaden för dokumentär­en Fallet Kevin – som går att se på SVT Play.
 ?? Bild: NOELLA JOHANSSON/TT/ARKIV ?? HAR FÅTT UPPRÄTTELS­E. När de var fem och sju år anklagades Robin Dahlén och Christian Karlsson för att ha dödat fyraårige Kevin. I dag är de helt rentvådda från alla misstankar.
Bild: NOELLA JOHANSSON/TT/ARKIV HAR FÅTT UPPRÄTTELS­E. När de var fem och sju år anklagades Robin Dahlén och Christian Karlsson för att ha dödat fyraårige Kevin. I dag är de helt rentvådda från alla misstankar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden