Hallandsposten

Bo Chronier i Halmstad är en sen debutant. I dag invigs 79-åringens första konstutstä­llning.

HALMSTAD: BO CHRONIER STÄLLER UT SINA BILDER FÖR FÖRSTA GÅNGEN

-

Bo Chronier drev Halmstads Låsservice i nästan 40 år och har varit polsk konsul sedan 2005. Dessutom har han målat i alla år och i dag debuterar han som utställare, 79 år gammal!

– Ja, den som väntar på något gott, säger Bo, när jag träffar honom hemma i villan på Väster. Han har precis varit och hängt 17 av sina bilder på Halmstad Art & Design på Brogatan.

– Jag startade faktiskt Halmstad Låsservice i samma lokal 1974, så man kan säga att cirkeln sluts, säger Bo.

Han målar gärna abstrakt, främst i akryl men även i olja. Ateljén är belägen i ett uterum hemma i villan.

– Jag har alltid målat, som en avkoppling från ett stressigt liv. Och som pensionär har jag fått mer tid.

DET ÄR LÄTT att förstå att Bo har haft fullt upp tidigare, som egen företagare.

–Det var långa arbetsdaga­r som kunde sträcka sig över både kvällar och helger. Men firman gick bra och blev bland annat hovleveran­tör till Prins Bertil och prinsessan Lilian, vilket förstås var bra för affärerna.

Halmstad Låsservice hade expanderat till 18 anställda, när Bo sålde företaget 2012.

– Men jag var kvar som chef till 2014.

Bo var 75 år när han blev pensionär, men därmed inte sagt att han kunde vara ledig hela dagarna. Han hade 2005 utsetts till polsk konsul, delvis tack vare sina affärskont­akter men även för att hans fru Anna är polska.

– Hon har alltid kunnat hjälpa till som tolk, säger Bo som själv kan prata ”lite polska”.

SOM KONSUL HAR han bland annat skapat kontakter mellan svenska och polska företag och institutio­ner, och det har förstås blivit många besök i Polen. Tidigare hade han främst rest dit för att hälsa på släktingar men som konsul handlar det förstås även om officiella besök.

– Jag var bland annat med och invigde en opera i Scettin.

Hans insatser har uppskattas: 2010 blev Bo generalkon­sul och samma år tilldelade­s han Riddarkors­et av polsk förtjänsto­rden, av dåvarande presidente­n Lech Kaczynski (som avled i en omtalad flygkrasch senare samma år). De konsulära uppgiftern­a verkar handla en hel del om kontakter med företagare och högt uppsatta ämbetsmän. Men du hjälper väl

– Absolut. Polisen ringer ibland om några polacker har råkat ut för något, och då kan Anna rycka in och tolka. Och i dag har jag fått telefonsam­tal angående två polacker som har dött i Sverige. De anhöriga ville transporte­ra deras urnor till Polen, och jag kunde ge dem råd, säger Bo, vars förordnand­e som generalkon­sul sträcker sig till 2020.

– Sedan får vi se vad som händer, säger han med ett skratt.

Du är nästan oförskämt pigg för din ålder. Kan vi få en förklaring?

– Jag vet inte riktigt, jag har inte levt särskilt hälsosamt – jag har jobbat hårt och sällan motionerat. Jag tror att min hälsa främst beror på goda gener.

Och nu debuterar du som utställare, 79 år gammal. Är det början på en ny karriär?

– Haha, nej men det är roligt och uppmuntran­de att få göra det här, trots att jag är så gammal.

PER KÅGSTRÖM

Fotnot. Bo Chroniers utställnin­g hänger på Halmstad Art & Design (HAD) till och med söndag, med vernissage på lördag.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? OLIKA MOTIV. Bo Chronier målar gärna abstrakt, men det gäller knappast självportr­ättet han håller upp. De tre bilderna till vänster högst upp är med på hans utställnin­g, medan skylten ”Republiken Polens generalkon­sulat” står vid Bos villa på Väster i...
Bild: ROGER LARSSON OLIKA MOTIV. Bo Chronier målar gärna abstrakt, men det gäller knappast självportr­ättet han håller upp. De tre bilderna till vänster högst upp är med på hans utställnin­g, medan skylten ”Republiken Polens generalkon­sulat” står vid Bos villa på Väster i...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden