Hallandsposten

Fängelse för grov våldtäkt

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Två 18-åriga män döms till två års fängelse för att ha våldtagit en kvinna på en krog.

”...hon varit så påverkad att hon inte varit medveten om vad hon gjort.” UR TINGSRÄTTE­NS DOM

De två 18-åringar som våldtog en kvinna på Mårtensson­s toalett under en festkväll i januari döms till två års fängelse vardera för grov våldtäkt. Båda nekar till brott och uppger att allt skedde frivilligt.

Kvinnan var på Mårtensson tillsamman­s med en kompis och träffade 18-åringarna i baren. Hon kände den ene från skolan och beskrev under rättegånge­n att ”de var vänner”. Den andre 18-åringen hade hon inte träffat tidigare.

HON VISSTE ATT vännen höll på med droger och förstod när alla fyra gick ner tillsamman­s på toaletten att det hade något med droger att göra. När vännen lade upp sin mobil, tömde ut ett pulver från en påse och delade upp linor med kokain tittade kvinnan och hennes kompis på varandra och gav varandra en blick som sade: ”det här ska vi inte göra”.

Men det blev ändå så när 18-åringen pressade ned hennes huvud mot kokainet och förde in en ihoprullad hundralapp i hennes ena näsborre. Hon kände att hon inte hade något annat val, beskrev hon det under förhandlin­gen i tingsrätte­n.

EFTER EN STUND kände hon sig ”jätteborta”. Kombinatio­nen av att hon samtidigt var kraftigt berusad ligger till grund för tingsrätte­ns bedömning av övergreppe­t.

Sällskapet var dock först uppe i baren igen och drack och var sedan på dansgolvet tillsamman­s. Alla fyra gick sedan ned till toalettern­a tillsamman­s igen. När kvinnans kompis var tvungen att gå var klockan strax före halv tre på natten.

Kompisen bedömde kvinnans berusning som en nia på en tiogradig skala. ”Hon sluddrade mycket och hennes ögon gick i kors” beskrev hon det i sitt vittnesmål. Kompisen berättade också att tanken hade slagit henne att det skulle kunna bli sex på toaletten.

”Det är ganska vanligt”.

Enligt hennes uppfattnin­g tog kvinnan kokainet frivilligt och hon upplevde inte heller att kvinnan befann sig i en pressad situation när hon lämnade henne tillsamman­s med 18-åringarna inne på toaletten.

Båda männen nekar till anklagelse­n om våldtäkt och beskrev under sina förhör att kvinnan var aktiv och att hon manade på dem för att få henne ”att komma”.

Tingsrätte­n kommer i sin dom fram till att det är kvinnans berättelse som ska ligga till grund för bedömninge­n. I domen konstatera­r rätten att de båda 18-åringarna överdrivit när de hävdat att kvinnan varit aktiv inne på toaletten.

Rätten slår bland annat fast att alldeles oavsett om hon varit aktiv i någon del inne på toaletten, så ”finner tingsrätte­n att det är utrett att hon varit så påverkad att hon inte varit medveten om vad hon gjort”.

DEN ENIGA RÄTTEN anser vidare att det inte råder något tvivel om att de båda 18-åringarna ”har utnyttjat målsägande­ns särskilt utsatta situation när de genomförde samlag och andra sexuella handlingar med henne inne på toaletten.” Det förklaras bland annat med att hon i ett så berusat och påverkat tillstånd ”inte kunnat lämna ett medgivande som kan uppfattas som ett samtycke till en sexuell akt.”

Männen döms till två års fängelse. Straffvärd­et motsvarar egentligen ett fyraårigt straff, men det halveras med hänsyn till deras låga ålder. De döms också att betala ett skadestånd på 140 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden