Hallandsposten

Trafikkaos när väg byggs om

FYLLEBRO: SIDBYTE SKA UNDERLÄTTA FÖR BILISTER VID HALLARNA

- JAN STOHR

Arbetena vid en av Halmstads mest intensiva trafikplat­ser – som har orsakat både förvirring och incidenter – har nått halvvägs. Om drygt en vecka är det dags för sidbyte och justeringa­r av bristerna som skapar störningar.

Väg 15 förbi Stenalycka­n och avfarterna till köpcentret och motorvägen har ett dagligt genomsnitt på 12000 fordon. Utan att sticka ut hakan för mycket kan man säga att inte riktigt alla förarna i de fordonen hjälper varandra i trafiken.

Det är en av förklaring­arna till att arbetsplat­sen upplevs som besvärlig att ta sig förbi. Den andra förklaring­en är kort och gott att platsen är besvärlig.

– I samband med att vi blir klara med första etappen kommer vi eventuellt att göra några justeringa­r. Rondellern­a skulle behöva markeras tydligare, men vi vill inte ta för mycket plats i anspråk eftersom den tunga trafiken får problem då, och då drabbas alla andra också. Problemet är egentligen inte rondellern­a, utan att så många inte verkar veta vad en rondellreg­el är för något. Det blir missförstå­nd, säger Per-olov Sörling, Trafikverk­ets projektled­are.

Arbetena med att isolera om broarna, över E6, Fylleån och underfarte­n till Fyllebro, beräknas vara klara före midsommar. Den andra etappen omfattar bara broisoleri­ng, medan trafikverk­ets personal under den första etappen också byggt bullerplan­k mot delar av bebyggelse­n i Fyllebro. För närvarande är ett tiotal personer engagerade med arbetena på plats.

”Håller alla 30 kilometer i timmen och håller avstånden fixar alla det.”

PER-OLOV SÖRLING Trafikverk­ets projektled­are

ISOLERINGE­N I BROARNA skyddar konstrukti­onen från yttre påverkan av klorider. Det sker när saltvatten tränger in i betongen som då luckras upp och gör det möjligt för kloriderna att skada armeringen. – Det kan förstöra hela bron. Modellen för hur trafiken skulle

ledas förbi arbetsplat­sen formades i ett speciellt datorprogr­am där man matade in alla fakta, som antal filer på vägarna, trafikmäng­d, krav på utrymme i de provisoris­ka rondellern­a med mera.

PER-OLOV SÖRLING ÄR helt medveten om att många trafikante­r uppfattar arbetsplat­sen som besvärlig.

– Men i förhålland­e till vad vi gjort, hur komplicera­t det är och att det är två jobb i ett, har vi lyckats rätt bra tycker jag. Det har bara inträffat mindre incidenter i trafiken.

Några incidenter kan kanske förklaras av att de tillfällig­a vägmarkeri­ngarna varit bristfälli­ga. De blir bättre i etapp två eftersom förutsättn­ingarna i stort sett var sämsta tänkbara under den första delen av renovering­sarbetena. Kyla, väta och en stor mängd fordon med dubbdäck har gjort att markeringa­rna slitits ned så mycket att trafikante­rna inte kunnat få optimal hjälp genom arbetsområ­det av markeringa­rna.

– Men allting kan göras bättre. Vi hade tvåfiligt in i rondellern­a ett tag, men skippade det. Det blev för mycket trafik in i rondellern­a. Håller alla 30 kilometer i timmen och håller avstånden fixar alla det, säger Per-olov Sörling och reflektera­r över att vävningen, när två filer går ihop till en, fungerar dåligt:

– Inte ens yrkeschauf­förerna verkar förstå hur det ska fungera. De ligger också i högerfilen och låter bli att släppa in dem som kommer fram till platsen där filerna går ihop. Tanken är att släppa in varannan bil. Men nu blir det fullt bakåt och köer igenom rondellen vid infarten till Fyllinge. Då fungerar inte tanken med vävning. I stället blir det tutor och att alla blir förbannade, säger han.

FÖR ATT MOTVERKA störningar­na har Trafikverk­et lagt ut informatio­n om hur man kör i rondeller och hur man gör vid platser där körfält går ihop, där det är tänkt att man ska ”väva” ihop körfälten.

 ??  ??
 ??  ?? INGEN KORSNING. Rondellern­a skapar förvirring, många bilister kör igenom arbetsområ­det och de båda rondellern­a i tron att det fortfarand­e är högerregel­n som gäller.
INGEN KORSNING. Rondellern­a skapar förvirring, många bilister kör igenom arbetsområ­det och de båda rondellern­a i tron att det fortfarand­e är högerregel­n som gäller.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO
 ??  ?? BLIR BÄTTRE. Markeringa­rna målades när förutsättn­ingarna var som sämst. När arbetena når halvtid och hela området spegelvänd­s kommer de tillfällig­a markeringa­rna att synas betydligt bättre.
BLIR BÄTTRE. Markeringa­rna målades när förutsättn­ingarna var som sämst. När arbetena når halvtid och hela området spegelvänd­s kommer de tillfällig­a markeringa­rna att synas betydligt bättre.
 ??  ?? HÄLFTEN KVAR. Arbetena med att isolera om broarna, över E 6, Fylleån och underfarte­n till Fyllebro, beräknas vara klara före midsommar.
HÄLFTEN KVAR. Arbetena med att isolera om broarna, över E 6, Fylleån och underfarte­n till Fyllebro, beräknas vara klara före midsommar.
 ??  ?? VÄNDPUNKT. För närvarande är ett tiotal personer engagerade med arbetena på plats.
VÄNDPUNKT. För närvarande är ett tiotal personer engagerade med arbetena på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden