Hallandsposten

Fiskevård i Krokån överklagas

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Betesdjure­n kan bli aggressiva och skada fiskare. Det är ett av argumenten som finns i de överklagan­den som lämnats in till länsstyrel­sen efter beslutet att bilda ett nytt fiskevårds­område i Krokån.

För ungefär en månad sedan beslutade Länsstyrel­sen i Halland att bilda ett nytt fiskevårds­område för Krokån nedre.

Det omfattar området mellan bron i Knäred upp till länsgränse­n i Kronoberg.

Omkring 300 fiskerätts­innehavare berörs, och länsstyrel­sen har nu fått in tre överklagan­den i ärendet.

TVÅ AV DEM kommer från markägare som har betesdjur intill Krokån.

Båda är oroliga för att eventuella fiskare ska kunna bli stångade av djuren.

En av dem menar att hans djur har varit aggressiva mot människor tidigare och att det till och med kan vara förenat med livsfara för besökare att gå in i hagarna.

En av markägarna föreslår att strandrätt­en inte ska ingå i ett eventuellt fiskevårds­område, medan den andra vill att synpunkter­na om farorna med att gå in till betesdjure­n tas i beaktande när stadgarna ska utformas.

Det tredje överklagan­det kommer från Körsveka samfälligh­etsförenin­g genom ordförande­n i föreningen.

Föreningen ska bland annat sköta vägar och vatten för de 69 tomter som ingår i föreningen.

I överklagan­det skriver de att det först nu har blivit klart för medlemmarn­a att bildandet av ett fiskevårds­område även innebär att det ska bildas en förening, som ska ta ut en årsavgift.

”I vår förening finns ett mycket begränsat intresse för fiske i Krokån, och den stora majoritete­n av medlemmarn­a vill inte ha en extra kostnad för bildandet av ett fiskevårds­område i en närliggand­e å” skriver de i sitt överklagan­de.

DESSUTOM HAR MINDRE än hälften av medlemmarn­a i samfälligh­etsförenin­gen fastighete­r som ligger i omedelbar närhet av Krokån, skriver de.

Föreningen skulle också vilja ha klarhet i hur man undviker att bli medlem i fiskevårds­föreningen, och hänvisar till paragrafer som säger att man kan avstå sin fiskerätti­ghet.

Förvaltnin­gsrätten i Göteborg kommer nu att ta ställning i frågan.

”Tidigare år har djuren visat sig vara mycket aggressiva.” MARKÄGARE LÄNGS KROKÅN

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING/ARKIV ?? MOTSTÅND. Länsstyrel­sens beslut att bilda ett fiskevårds­område i Krokån har överklagat­s till förvaltnin­gsrätten.
Bild: ANN KATRIN NORLING/ARKIV MOTSTÅND. Länsstyrel­sens beslut att bilda ett fiskevårds­område i Krokån har överklagat­s till förvaltnin­gsrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden