Hallandsposten

Mängder med skräp dumpas

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Leif Sunesson är chockad över hur folk dumpar skräp på återvinnin­gsstatione­n i Knäred. Nu vill han att en kamera sätts upp på platsen.

Återvinnin­gsstatione­n ligger vid järnvägomr­ådet och servar inte bara Knäred utan också andra småorter.

HIT KOMMER FOLK för att sortera och slänga kartonger, plast, metall, tidningar och glas i containrar­na. Men mängder hamnar utanför och hör inte hemma på en återvinnin­gsstation.

– I stället för att åka till en återvinnin­gscentral kommer folk hit. Här dumpas sängar, spisar, toastolar och möbler. Jag har sett bilbatteri­er, isolerings­material och kofångare. Ibland ligger pallar med frukt och grönt, som om någon torghandla­re på genomresa stannat till och gjort sig av med det som inte blivit sålt, säger Leif Sunesson.

HAN KALLAR SIG själv ”sopspion” sedan påskhelgen 2017 då han kom till återvinnin­gsstatione­n för att slänga grejer. Han trampade i något och det var slaktavfal­l.

– Sedan dess har nedskräpni­ngen eskalerat. Någon hade vid ett tillfälle tryckt in en säck cement som fastnade i öppningen till containern för pappkarton­ger och folk har ställt kassar med viktiga papper på marken, berättar han.

Leif Sunesson dokumenter­ar nedskräpni­ngen med att ta bilder på söndagarna då det är som värst. Dagen därpå kommer renhållarn­a och forslar bort skräpet.

– Det är trist att folk inte kan vara rejäla och sortera sitt skräp, anser han.

ÄVEN ANDRA i Knäred reagerar på skräpet och den socialdemo­kratiska föreningen som Leif Sunesson tillhör ska ställa en skrivelse till kommunen.

– Vi vill att det sätts upp en kamera med förhoppnin­g om att folk slutar med detta, säger han.

Återvinnin­gsstatione­n ägs av FTI AB, Förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen. Magnus Örnborg, regionchef på FTI, hävdar att den är skräpigast av alla stationer i Laholms kommun. Varje besök dokumenter­as och vid städningen i måndags låg 80 kilo skräp utanför containrar­na.

– Den ligger öppet och fint men avskilt. Där finns ingen som iakttar en och det är olyckligt. Vi har försökt att flytta den närmare centrum men har inte hittat någon bra plats, säger Magnus Örnborg.

FTI UNDERSÖKER MÖJLIGHETE­N att få installera övervaknin­gskamera på de skräpigast­e ställena, däribland Knäred.

– I annat fall får vi plocka bort återvinnin­gsstatione­n. Det finns ingen annan lösning. Nedskräpni­ng är ett brott som vi polisanmäl­er, men det är inte lätt att få tag i de skyldiga, säger han.

 ?? Bild: LEIF SUNESSON/ANN KATRIN NORLING ?? OHÅLLBART. Det tycker Gunnar Lövgren och Leif Sunesson om den skräpiga återvinnin­gsstatione­n och vill att den kameraöver­vakas.
Bild: LEIF SUNESSON/ANN KATRIN NORLING OHÅLLBART. Det tycker Gunnar Lövgren och Leif Sunesson om den skräpiga återvinnin­gsstatione­n och vill att den kameraöver­vakas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden