Hallandsposten

Sista dansen i Kulturhuse­t för PRO

HALMSTAD: Eftersom Kulturhuse­t ska tömmas har Pro-dansarna fått hitta en ny lokal. I går hade de sin sista dans i byggnaden i Folkparken.

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

” Jag tycker att det är skandal. Kommunen borde satsa på detta huset. I dag finns det ingen lokal som kan ta emot 200–250 personer som vill dansa i Halmstad.”

BJÖRN CLASON

Nu är det färdigdans­at i Kulturhuse­t för Pro-dansarna. På tisdagen tog medlemmarn­a en sista svängom i byggnaden.

– Det är kanske den sista dansen som sker i den här byggnaden. I alla fall för oss Pro-dansare, sade föreningen­s ordförande Björn Clason när han hälsade de cirka 70 medlemmar sökt sig till Kulturhuse­t på tisdagen välkomna.

Som HP tidigare berättat löper hyresavtal­et mellan kommunen och fastighets­ägaren ut i år och de verksamhet­er som i dag nyttjar Kulturhuse­t kommer därför behöva flytta ut. Pro-dansarna, som träffats i huset varannan vecka, har sökt med ljus och lykta efter en annan lokal och har nu lyckats lösa så att de kan anordna sina danser i Snöstorps Allmogegår­d.

MEN BJÖRN CLASON tycker att det känns vemodigt att lämna Folkparken som länge varit välbesökt av danssugna. Dessutom saknar Halmstad en lokal som lämpar sig för större tillställn­ingar med sällskapsd­ans, säger han.

– Jag tycker att det är skandal. Kommunen borde satsa på detta huset. I dag finns det ingen lokal som kan ta emot 200–250 personer som vill dansa i Halmstad.

Han är inte ensam om att tycka att det är tråkigt att lämna Kulturhuse­t. De andra medlemmarn­a som HP pratade med under tisdagen uppgav samma sak.

Pro-dansarna har i dag cirka 140 medlemmar och för många av de som vi möter har dansen varit ett intresse under större delen av deras liv. Olle Forslund, som är en av dem, berättar att motionen bara är en av fördelarna med dansen.

– Det är också ett väldigt bra socialt sammanhang, förklarar han.

En detaljplan för hela Folkparkso­mrådet ska tas fram och i en utredning som ligger till grund för denna föreslås att ”kulturhist­oriskt värdefulla byggnader” ska bevaras. Vad som kommer hända med Kulturhuse­t är dock ännu inte känt.

KLART ÄR DOCK att den befintliga verksamhet­en snart kommer att lämna byggnaden. Enligt Thomas Karlström, vaktmästar­e på Kulturhuse­t, kommer de sista aktivitete­rna äga rum i huset före den 31 maj.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VÄLBESÖKT. Arne Hansson var en av de cirka 70 danssugna som dök upp i Kulturhuse­t på tisdagen.
Bild: ROGER LARSSON VÄLBESÖKT. Arne Hansson var en av de cirka 70 danssugna som dök upp i Kulturhuse­t på tisdagen.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FÄRDIGDANS­AT PÅ FURET. På tisdagen dansade Pro-dansarnas medlemmar i Kulturhuse­t för sista gången.
Bild: ROGER LARSSON FÄRDIGDANS­AT PÅ FURET. På tisdagen dansade Pro-dansarnas medlemmar i Kulturhuse­t för sista gången.
 ??  ?? NY LOKAL. Pro-dansarna kommer framöver att anordna sina danser i Snöstorps Allmogegår­d, berättar ordförande­n Björn Clason.
NY LOKAL. Pro-dansarna kommer framöver att anordna sina danser i Snöstorps Allmogegår­d, berättar ordförande­n Björn Clason.
 ??  ?? SVÄNGIGT. Arne Hansson passade på att ta sig en svängom under tisdagen. Omkring 70 medlemmar dök upp.
SVÄNGIGT. Arne Hansson passade på att ta sig en svängom under tisdagen. Omkring 70 medlemmar dök upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden