Hallandsposten

Det är dags att ta steget in i framtiden och komma överens om de nya höghastigh­etstågen.

När regeringen är överens om snabbtåg måste övriga partier hoppa på.

- MATTIAS KARLSSON

LEDARE 18/4. Så kom då dagen, men det satt hårt inne. Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et är nu överens om att bygga nya stambanor för snabbtåg och bjuder in Allianspar­tierna och Vänsterpar­tiet för fortsatta förhandlin­gar.

Finansieri­ngen och byggtiden har varit två stötestena­r i förhandlin­garna mellan S och MP. Detta löstes genom att regeringen sätter ett tak för de nya stambanorn­a på 205 miljarder kronor och förlänger byggtiden mellan fem och tio år. Men vad gäller själva hastighete­n som tågen ska kunna gå är den frågan ännu inte avgjord.

DET FINNS EN rad olika argument för att Sverige måste satsa på höghastigh­etståg. Det främsta skälet handlar helt enkelt om kapacitets­brist, dagens stambanor klarar inte av ta hand om framtidens resenärer. Då måste det till en utbyggnad, men det kräver stora investerin­gar under lång tid. Det är just kostnaden som mött det största motståndet till höghastigh­etståg. Men att inte satsa på nya höghastigh­etsbanor innebär att man säger nej till både tillväxt och utveckling.

Med nya höghastigh­etsbanor kan de tre storstadso­mrådena, Stockholm, Göteborg och Malmö, bindas ihop vilket gynnar hela Sverige och leder till ökad sysselsätt­ning. Den regionala arbetspend­lingen kommer också att gynnas positivt av de nya stambanorn­a.

NU ÄR DET är viktigt att få till en bred parlamenta­risk uppgörelse om höghastigh­etsbanorna. På så sätt kan snabbtågen garanteras oavsett om det är hög- eller lågkonjunk­tur och oberoende av vem som sitter vid makten.

Nu är det skarpt läge. Det är dags att ta steget in i framtiden och komma överens om nya höghastigh­etståg. Det gäller Sveriges framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden