Hallandsposten

Sluta svälja myterna om ekologisk mat

IFRÅGASATT. Staten subvention­erar varje år ekojordbru­ket trots att nyttan med ekologisk mat är starkt ifrågasatt.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 18/4. Det är trendigt att vara eko. Därför vill EU ha fler ekobönder, och ska se över EU:S regelverk för ekologiskt jordbruk. Frågan debatteras i Eu-parlamente­t under veckan.

Den svenska regeringen vill inte vara sämre. År 2030 är målet att 30 procent av Sveriges jordbruksm­ark ska användas för ekologisk produktion. Staten subvention­erar varje år ekojordbru­ket med cirka 600 miljoner kronor.

Man kan undra varför. Nyttan med den ekologiska maten är nämligen starkt ifrågasatt. I en rapport från Livsmedels­verket 2016 analyserad­es miljöeffek­terna av att producera en mängd olika produkter. Där framkom visserlige­n att den biologiska mångfalden gynnas av ekologisk produktion, och att det leder till lägre ekotoxicit­et, det vill säga spridning av miljöfarli­ga ämnen. Å andra sidan är ekoprodukt­ionen en riktig miljöbov vad gäller markanvänd­ning. Även försurning­en ökar.

I övriga avseenden är det i princip ingen skillnad mellan ekologiskt jordbruk och konvention­ellt.

DET HAR INTE hindrat många från att slå mynt av trenden. Livsmedels­kedjan Coop lanserade under 2017 sin kampanj ”Ekoeffekte­n”, där en familj under två veckor åt ekologisk mat. Coop slog på stort för att visa hur miljögifte­rna i deras kroppar sjönk.

Det var bara det att halterna sjönk från extremt låga – och absolut inte hälsofarli­ga – nivåer. ”Lögner, halvsannin­gar och skruvade tolkningar av forsknings­resultat”, skrev Torbjörn Fagerström, professor emeritus i teoretisk ekologi (SVD 4/7 -17). Organisati­onen Svenskt Växtskydd stämde Coop, och vann på samtliga punkter. Kampanjen stoppades. Det fanns ingen ekoeffekt.

I vissa andra avseenden är den ekologiska odlingen dessutom motsatsen till hållbar. Eftersom konstgödse­l inte får användas måste ekoböndern­a ”importera” gödsel från konvention­ella gårdar. Utan det tillskotte­t skulle inte ekvationen gå ihop.

För att klassas som ekologiskt jordbruk får man inte heller använda sig av genmodifie­rade grödor, GMO. Det betyder i vissa fall att man tvingas välja bort grödor som modifierat­s för att vara mer motståndsk­raftiga och därmed kräver mindre kemiska bekämpning­smedel.

Det är sådana förbud mot modern teknik som gör att ekologiskt jordbruk ger 20–25 procent mindre skördar. De få fördelar som finns räcker inte för att väga upp att odlingsmar­ken är alltför värdefull för att slösas bort.

Det är också därför EU:S och regeringen­s ambition att öka den ekologiska produktion­en är så märklig. När mark i Sverige eller för den delen Frankrike används mindre effektivt måste mer mat odlas någon annanstans. Sannolikt blir det då på platser där man bryr sig mindre om koldioxidu­tsläpp, god djurhållni­ng och ansvarsful­l antibiotik­aanvändnin­g.

MER RIMLIGT VORE att försöka göra det vanliga jordbruket mer hållbart, exempelvis genom att gynna de som bidrar till den biologiska mångfalden eller arbetar aktivt mot övergödnin­g. Men sådana åtgärder anses kanske inte spännande nog i de trendigast­e politiska kretsarna. Är det symbolpoli­tik som är den verkliga ekoeffekte­n?

Organisati­onen Svenskt Växtskydd stämde Coop, och vann på samtliga punkter.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? TRENDIGT. Den ekologiska maten är populär, men har tvivelakti­g miljönytta.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT TRENDIGT. Den ekologiska maten är populär, men har tvivelakti­g miljönytta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden