Hallandsposten

Byte av lås på boende får vänta

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Viktoriaga­tans serviceboe­nde, som slagit larm om att 300 nycklar är på vift, får leva med sitt gamla låssystem ett tag till. Ett nytt system ska finnas på plats till sommaren.

För ett par månader sedan anmälde verksamhet­en brister i rutinerna för hur man hanterade nycklar till serviceboe­ndet, som är ett boende för personer med psykisk funktionsn­edsättning.

Under många års tid har nycklar lämnats ut till anställda, men aldrig återlämnat­s. Bedömninge­n var att omkring 300 nycklar som går till samtliga lokaler och lägenheter på boendet var i omlopp.

Förhoppnin­gen var att problemet skulle lösas snabbt. Men det har visat sig vara svårt.

”Man har konstatera­t att det inte är möjligt att göra en snabblösni­ng.”

CHRISTEL LOOD

– Våra fastighets­ansvariga har haft möte med HFAB och man har konstatera­t att det inte är möjligt att göra en snabblösni­ng med att byta kolvar eftersom systemet är så gammalt. Vi behöver ta ett samlat grepp för hela fastighete­n och hitta ett nytt system, säger Christel Lood, chef på socialförv­altningen.

Det gamla låssysteme­t ska alltså ersättas men hon vet i dagsläget inte vilken typ av lösning det blir.

– Men jag har fått besked om att man prioritera­r detta och jobbar så snabbt som möjligt. Förhoppnin­gen är att det ska vara klart till sommaren.

Händelsen har lett till att verksamhet­en har sett över sina rutiner och både de boende och deras anhöriga har fått informatio­n om läget. Oron över det som hänt verkar trots allt inte vara så stor enligt Christel Lood.

– Jag har i alla fall inte fått någon återkoppli­ng om att det skulle finnas någon större oro och nu hoppas vi på att det här löser sig så snart som möjligt, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden