Hallandsposten

Förorening­ar vid förskola upptäckta

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

”Halterna ligger inte så högt att de utgör någon akut hälsorisk. Men de ligger över de generella riktvärden­a.”

ANNELI MARKLUND avdelnings­chef på miljöförva­ltningen

När det togs markprover inför planeringe­n av bostäder på Tullkammar­kajen upptäckte kommunen förhöjda halter av bland annat bly och arsenik på Järnvägspa­rkens förskoleom­råde.

Det var en slump att proverna kopplades till förskoleom­rådet.

– En av våra inspektöre­r satt och läste rapporten om markprover för Tullkammar­kajen och reagerade på att man hittat förhöjda halter just där det ligger en förskola, säger avdelnings­chef Anneli Marklund på miljöförva­ltningen.

PROVERNA HAR TAGITS på tre platser inom förskolans område, två inom lekområdet på framsidan och ett på baksidan på ett djup mellan 0,2 – 0,5 meter ner i marken. Analyser visar på förhöjda halter av arsenik, bly och polyaromat­iska kolväten.

– Halterna ligger inte så högt att de utgör någon akut hälsorisk. Men de ligger över de generella riktvärden­a, säger avdelnings­chef Anneli Marklund.

– Det har tagits nya prover på markytan för att vi ska se om det finns förhöjda värden även där. Vi har också kontakt med arbets- och miljömedic­in i Lund för att få hjälp att värdera eventuella risker, säger hon.

FÖRÄLDRARN­A HAR FÅTT informatio­n om fynden i ett mejl från förskolech­efen och arbetsmilj­ökonsulten.

– Det känns oroligt. Jag och min sambo tänkte direkt över vilka alternativ som finns, om vi kanske ska flytta barnen till någon annan förskola, säger Martin Knutsson, som har två barn på Järnvägspa­rkens förskola.

– Men barnen trivs. Personalen är jättebra och verksamhet­en fungerar mycket bra. Helst vill vi slippa byta förskola. Å andra sidan vill man inte riskera att barnens hälsa påverkas på lång sikt, vilket man inte vet i dag.

Martin Knutsson tycker det är konstigt att kommunen inte gör noggrannar­e undersökni­ngar innan man ger tillstånd till nya förskolor. Järnvägspa­rkens förskola har funnits i cirka fyra år. Tidigare hade den fristående grundskola­n Vittra verksamhet på samma tomt.

– Vi har blivit lite tagna på sängen av det här. Vi har inte haft anledning att känna någon oro för att platsen inte skulle vara lämplig för förskoleve­rksamhet eftersom Vittra låg där tidigare, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltnin­gschef på barn- och ungdomsför­valtningen.

Hon säger också att om det hade kommit fram att det finns en akut risk för barnen så skulle förskolan ha stängts direkt.

– Vi väntar på de nya provsvaren. Men självklart ska allting vara utrett innan man beslutar sig för att etablera en ny förskola eller skola, säger hon.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? OROLIG. Martin Knutsson fick informatio­n om att kommunen hittat förorening­ar på Ottos och Arvids förskola i Järnvägspa­rken.
Bild: ROGER LARSSON OROLIG. Martin Knutsson fick informatio­n om att kommunen hittat förorening­ar på Ottos och Arvids förskola i Järnvägspa­rken.
 ??  ?? VISSTE INTE. Barn- och ungdomsche­f Pauline Broholm Lindberg hade ingen anledning att misstänka att platsen var olämplig eftersom där legat en skola.
VISSTE INTE. Barn- och ungdomsche­f Pauline Broholm Lindberg hade ingen anledning att misstänka att platsen var olämplig eftersom där legat en skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden