Hallandsposten

Flyttvägra­re tvingas bort från lägenhet

- JONNA NILSSON 010-471 51 67 joni@hallandspo­sten.se

Mannen vidhöll under förhandlin­garna sin oskuld och menade att han visst bott i lägenheten.

Fallet mellan HFAB och den man som vägrade flytta från sin lägenhet blev en utdragen historia, dit flera vittnen kalllades till parternas försvar. I veckan meddelades det slutgiltig­a beslutet i Hyresnämnd­en: mannen måste flytta.

Beslutet lämnades efter en rad uppskjutna förhandlin­gar.

Historien tog sin början efter att mannen i slutet av sommaren 2017 vägrat flytta efter att hyresvärde­n, HFAB, sagt upp hans kontrakt.

DET KOMMUNALA bostadsbol­aget ansåg sig ha bevis för att mannen, utan tillstånd, hyrt ut lägenheten i andrahand till sin dotter med familj. Bland bevisninge­n var de hyresavier, som sedan uthyrninge­ns stardatum i maj 2014, inbetalats av mannens svärson. Att mannen dessutom själv varit folkbokför­d på en villa på annan adress och aldrig i lägenheten, samt att dottern med familj skrev sig på den aktuella lägenheten en dag efter uthyrnings­starten 2014 presentera­des också som bevis.

När fallet hamnade i hyresnämnd­en, till följd av att mannen under flera månader vägrat flytta ifrån lägenheten, kallade HFAB dessutom vittnen till förhandlin­gen. Ett av vittnesmål­en citeras och bidrog till nämndens beslut, i vilket mannen i samtal med vittnet ska ha själv sagt att han ”inte hyr ut till vem som helst, utan sin dotter”.

NÄMNDEN FASTSLÅR, bland annat därför, att mannen olovligt hyrt ut lägenheten i andra hand och det därmed finns grund för uppsägning. Man menar också att det, med tanke på lägenheten­s yta, vore mindre troligt att han trots det skulle vilja bosätta sig i den, där han saknar eget sovrum och delar ytan med en barnfamilj, när han har tillgång till en mycket större villa.

Mannen vidhöll under förhandlin­garna sin oskuld och menade att han visst bott i lägenheten.

Dottern med familj var bara inneboende, förklarade han. Att han i stället var folkbokför­d på en villa, tillsamman­s med sin sambo, var bara för att han haft problem i relationen och ibland behövde komma bort.

Relationsp­roblemen bekräftade­s av de vittnen mannen kallat till förhandlin­gen, men nämnden ansåg förklaring­arna vara vaga och oprecisa.

HFAB HAR TIDIGARE sagt till HP att man, med tanke på den ansträngda situatione­n på bostadsmar­knaden med långa köer, arbetar för att säkerställ­a att inga olovliga uthyrninga­r sker. Lägenheten ska nu åter ställas till bostadsmar­knadens förfogande.

Mannen begärde uppskov med avflyttnin­gen under längsta möjliga tid. HFAB ger honom tre månader.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON/ARKIV ?? FÅR PACKA IHOP. Mannens kontrakt sades upp av HFAB och löpte ut i somras, men han har bott kvar sedan dess.
Bild: JOHAN PERSSON/ARKIV FÅR PACKA IHOP. Mannens kontrakt sades upp av HFAB och löpte ut i somras, men han har bott kvar sedan dess.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden