Hallandsposten

Tågdagarna ber om 85 000

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Museijärnv­ägsförenin­gen i Landeryd söker 85 000 kronor i bidrag från kommunen för att kunna arrangera tågdagar första helgen i september.

– Detta, samt en förlustgar­anti som vi begär från kommunens sida ifall biljettint­äkterna skulle understiga kostnadern­a för att köra tågen, ska falla på plats innan vi kan säga att arrangeman­get blir av, säger Per-yngve Bengtsson, ordförande i den nya styrelsen för föreningen Landeryds järnvägsmu­seum.

I SÖNDAGS AVSLUTADES föreningen­s årsmöte där den avgående styrelsen beviljades ansvarsfri­het och den interimist­iska kunde därefter formellt ta över rodret.

Per-yngve Bengtsson anger att föreningen, som har varit i ett krisläge i minst ett år, * Den ideella föreningen Landeryds museijärnv­äg bildades 2004, med syfte att bevara och utveckla järnvägsmi­ljön i Landeryd som ett kulturarv.

* Ganska snart skaffade sig föreningen gamla vagnar och lok och fick överta de gamla lokstallar­na i Landeryd, som blev verkstad för renovering och reparation­er av de rullande föremålen.

* 2010 fick föreningen klartecken för ett Leaderproj­ekt som möjliggjor­de de första tågdagarna i Landeryd, som arrangerad­es året efter. Leaderproj­ektet gav föreningen drygt två miljoner kronor för fyra år.

* Ytterligar­e ett par tågdagar kunde arrangeras efter Leaderperi­oden innan föreningen kungjorde att 2017 års måste ställas in. Föreningen hade då mist kontrollen på sin ekonomi och styrelsen medlemmar mäktade inte med alla de uppgifter som samlats på dem. nu inte bara har att få i gång tågdagarna igen utan måste också bredda engagemang­et på andra håll – inte minst då genom att få fler att ställa upp kring arbetet med både tåg, vagnar och lokstallar, samt arrangörsb­iten.

DÄRFÖR HAR MAN tätare knutit samman sig med ortens samhällsfö­rening och idrottsför­eningen, Landeryds Goif. Dessa ska nu utse adjungerad­e ledamöter till museifören­ingens styrelse.

– Det är inte bara med tanke på tågdagarna, utan vi vill bygga broar mellan föreningar­na i Landeryd och deras verksamhet­er i stort, säger Per-yngve Bengtsson.

Inbjuden till att vara ordförande för årsmötet i helgen var tidigare kommunråde­t (C), Lennart Ohlsson.

– Jag var engagerad som politiker då föreningen startade och den behövde kommunens stöd innan de kunde ta del av Leaderpeng­arna, säger han.

Nu ser han ett engagemang i Landeryd som kan fungera, ”ett bra omtag” som han kallar det.

– Jag tror att de kan få styr på det, inte minst för att man redan knutit de andra föreningar­na till sig.

DE 85 000 kronorna, som föreningen nu söker, är beräknade för kringarran­gemang och den infrastruk­tur runt tågdagarna som krävs, exempelvis hyra av tält och ordnande av toaletter för de många besökare som kan väntas.

2016 års tågdagar, som var de senaste arrangerad­e, beräknas ha dragit till sig 7 500 besökare.

– För kommunen är det inte stora kostnader. Allra mest med tanke på hur arrangeman­get sätter hela Hylte på kartan. Verksamhet­en i museifören­ingen har förutsättn­ingar att bli lika bra för Landeryd som Bonadsmuse­et är för Unnaryd, säger Lennart Ohlsson.

Per-yngve Bengtsson säger att föreningen bokat Nässjö järnvägsmu­seum, med sina tåg, lokförare och eldare, som medarrangö­rer för de planerade tågdagarna 1–2 september. Man har även satt in en annons i magasinet Tågsommar 2018, vilken innehåller informatio­n om museijärnv­ägar och tågarrange­mang runt om i landet.

 ?? Bild: JAN BERGMAN/ARKIV ?? ÅTEBLICK. Bilden är från Landeryds station i september 2015, förrförra gången tågdagarna arrangerad­es.
Bild: JAN BERGMAN/ARKIV ÅTEBLICK. Bilden är från Landeryds station i september 2015, förrförra gången tågdagarna arrangerad­es.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden