Hallandsposten

Ett stycke lokalhisto­ria rullar vidare

- SARA KAPPELIN sk@hallandspo­sten.se

Grus, hö och översvämni­ng. Brukets gamla Ford AA 1929 har varit med om mycket, trots det fräscha utseendet. Nu ska den säljas.

– Lastbilen köptes av bruket när den var ny. Där lastades den med grus och annat. Sedan var det en pensionär på bruket som köpte den för att köra hö med, berättar nuvarande ägaren Boris Johansson om bilen som spenderat hela sitt snart 90-åriga liv i Hyltebruk.

– JAG FÖRSÖKTE köpa den redan på 70-talet, men ägaren vägrade. Han ville fortsätta ha den till att köra hö. Sedan köpte en byggnadsfi­rma den. De bytte till sig den mot en traktor – då gick det bra. De renoverade den och körde runt med den några gånger.

Sedan ställdes lastbilen i en källare som en dag drabbades av en översvämni­ng.

– Vattnet nådde upp till rutorna. Den blev kvar i källaren i 20 år.

Till slut köpte Boris den 2008.

– Jag hade en bilverksta­d och renoverade den. Jag lackerade om den från grön till röd. Jag har ett stort bilintress­e och har alltid haft.

Nu är det dags att göra sig av med Forden.

– Nu går jag mot 80 år. Därför är det dags. Jag har sex stycken veteranbil­ar så det börjar att bli trångt, och den får gå först.

DET FINNS EN förhoppnin­g om lastbilens framtid.

– Det vore roligt om den fått vara kvar i Hyltebruk. Jag har ringt Stora Enso och berättat om den.

 ?? Bild: PRIVAT ?? FORD AA -29. Lastbilen, som en gång kördes av Brukets färgstarke chaufför August Pettersson, är nu till salu.
Bild: PRIVAT FORD AA -29. Lastbilen, som en gång kördes av Brukets färgstarke chaufför August Pettersson, är nu till salu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden