Hallandsposten

Sopstation blir nav i nytt avfallssys­tem

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

I oktober ska 10 000 kvadratmet­er omlastning­sstation stå klar vid avfallsanl­äggningen i Ahla. I går togs det första spadtaget – på en jordplätt bredvid det stora sandfält som schaktmask­inerna redan skapat.

– Något sådant här finns inte i Sverige tidigare. Bara i Danmark, säger projektled­aren Eva Aronsson om den automatise­rade omlastning­sstationen för sopcontain­rar som nu är under uppbyggnad i Ahla.

DET ÄR HIT sopbilarna ska köra med de olika avfallstyp­er – fraktioner – som hushållen sorterar i sina fyrfackskä­rl. Fraktioner­na töms ur bilarna i respektive container och komprimera­s för att få in så mycket material som möjligt i de långtradar­e som sedan fraktar iväg det för återvinnin­g.

– Vi ser detta som ett steg mot att utveckla ett hållbart samhälle. Det är förstås bara ett steg, men ett väldigt viktigt steg, säger kommunråde­t Elisabet Babic (M) som var på plats för att ta första spadtaget.

SOM SÅ OFTA hade det tagits många, många spadtag redan innan ceremonin. Schaktmask­inerna är redan i full gång med att lägga grunden för omlastning­sstationen i den stora svackan bredvid Ahladeponi­n. Grävarbete­na började redan i höstas. Hela omlastning­sstationen har en prislapp på 18 miljoner kronor.

Laholm lägger om hela sitt avfallssys­tem i år och allt ska vara klart den 1 oktober.

– Enligt tidsplanen kommer vi att hinna. Nu i maj kommer vi att ha en ”roadtrip” där vi gör kundträffa­r ute i tätorterna och kommer ut med både sopbilar och sopgubbar. Då är man välkommen att ställa frågor, säger Eva Aronsson.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? JORD I LUFTEN. Entreprenö­ren Jonabs ägare Leif-göran Johnsson tog ett spadtag i Ahla tillsamman­s med kommunråde­t Elisabet Babic (M) och Saga-lotta Ekenberg, som den här veckan är praktikant hos kommunråde­t Erling Cronqvist (C).
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N JORD I LUFTEN. Entreprenö­ren Jonabs ägare Leif-göran Johnsson tog ett spadtag i Ahla tillsamman­s med kommunråde­t Elisabet Babic (M) och Saga-lotta Ekenberg, som den här veckan är praktikant hos kommunråde­t Erling Cronqvist (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden