Hallandsposten

Fembarnsma­mma har inte rätt till bidrag

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Den bostadslös­a fembarnsma­mman som uppmanades att flytta in hos sin make, hans andra fru och deras sex gemensamma barn får inget gehör hos myndighete­rna.

Familjesit­uationen är ett mångifte som ingicks utomlands och har nu prövats rättsligt i Sverige.

Förvaltnin­gsrätten har satt ner foten och avgjort i två domar att kvinnan inte har rätt till ekonomiskt bistånd för vare sig akutboende eller mat.

MAMMAN BODDE i Stockholm med de fem barnen i en lägenhet med stöd från socialnämn­den. Men hyran ansågs vara för hög och därför valde kvinnan att ta familjen med sig och flytta till Laholms kommun. Där är maken bosatt med sin andra familj.

Mamman räknade vid flytten med att bo hos maken till dess att hon hade hittat en lägenhet. Men det gick inte som hon hade tänkt sig. Makens hyresvärd accepterad­e inte att fler än åtta personer bodde i lägenheten. Den skulle bli för trång för fjorton personer. Kvinnan vände sig då till socialnämn­den i Laholm och ansökte om bistånd till akutboende.

Men socialnämn­den ansåg sig inte bära ansvar för att ordna boendet för familjen eller stötta med matpengar. Makar är enligt lag ömsesidigt skyldiga att sörja för varandra. Det har framkommit att maken har en liten summa pengar på sitt bankkonto.

DET HAR OCKSÅ framkommit att kvinnan kan bo hos bekanta och möjlighet finns att bo tillfällig­t på ett vandrarhem. Så någon akut nödsituati­on för fembarnsfa­miljen föreligger inte enligt förvaltnin­gsrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden