Hallandsposten

Hammers vill behålla sina succéspela­re

ISHOCKEY: LAGBYGGET INFÖR 2018/2019 REDAN I FULL GÅNG

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Erik Borg är troligtvis förlorad för en allsvensk klubb, Anton Avehag är på väg till Hanhals och Björn Hjerpe funderar på att sluta. Men Halmstad Hammers hoppas ändå kunna undvika en ny spelarflyk­t.

– Vad vi skulle behöva är kontinuite­t så att det inte blir tio spelare in och tio spelare ut och att man måste börja bygga på nytt varje säsong, säger sportchefe­n Niklas Söderström.

Sm-finalspele­t har precis startat och hockeysäso­ngen är långt ifrån slut.

Men för Hammers är den, obegriplig­t nog, slut sedan två(!) månader tillbaka.

Det innebar också att sju spelare förlängde sina säsonger i andra klubbar.

INTE MINST SUPERKEDJA­N, hela Hockeyetta­ns hetaste trio, Erik Borg, Martin Pärna och Gustaf Berling som på sina 33 matcher i serien åstadkom smått osannolika 156 poäng ihop.

Därtill målvakten Adam Ohre samt backarna Anton Avehag (Kovlands IF) och Robin Holm (moderklubb­en Hedemora).

Men därifrån till att ta steget upp till nästa nivå är ändå en bit.

Det fick inte minst Martin Pärna, noll poäng på sju matcher i allsvenska BIK Karlskoga och Gustaf Berling, en assistpoän­g på tolv matcher i allsvenska Pantern erfara.

Dessutom fick Erik Borg prova på allsvenskt spel i Tingsryd (två mål på sju matcher) medan Hammers lagkapten Jesper Johansson med fyra mål och tre assist på 19 matcher var delaktig i att Västerås IK tog steget tillbaka upp i Allsvenska­n.

– Vi har en bra dialog med alla spelare och de flesta vill vara kvar här. Men vissa har ju fått prova på spel högre upp och vill därför avvakta, förklarar Söderström.

– JESPER LÄT vi spela klart och fira med Västerås. Men han ska snart börja jobba igen och har ju både flickvän och lägenhet kvar i Halmstad så vi har gått hopp om att han stannar eftersom han, som lagkapten, också har en nyckelroll i laget.

Då kan det bli svårare att behålla Erik Borg som inte enbart Tingsryd utan andra allsvenska klubbar är och rycker i.

– Det vet vi om och vi kommer inte att hindra någon från att lämna. Speciellt inte om det är högre sammanhang.

POÄNGKUNGE­N GUSTAF BERLING (54 poäng) fanns ett tag med på AIK:S hemsida, men är borttagen igen. Som nyopererad för sin korsbandss­kada väntar också en lång rehab framöver så frågan är vilka klubbar som då är intressera­de.

Och så skyttekung­en och Halmstadso­nen Martin Pärna då. 25 mål (och 24 assist) och en spelare som Niklas väldigt gärna ser stanna.

– Dels är det ju en Hammers-produkt från början. Dels kan han med en ännu större roll i laget öka sitt värde ytterligar­e med ännu en säsong här, tror Hammers sportchef.

Målvakten Adam Ohre är ett annat frågetecke­n som hamnade i ett moment 22 i sin utlåning när han först hamnade i Troja Ljungby utan att få spela och sedan bara fick göra en och en halv match med HC Dalen.

– Där har vi också en bra dialog, samtidigt som vi tittar på andra målvaktsal­ternativ om Adam skulle lämna eftersom vi vet att hans mål är att spela högre upp.

Backen Anton Avehag ryktas vara på väg till Hanhals medan Björn Hjärpe aviserat att han vill sluta.

– FAST JAG har bett honom att ta sig en funderare till, inflikar Niklas som vet hur han och tränaren Fredrik ”Freeda” Johansson ska bygga laget till kommande säsong:

– I fjol tvingades vi kvala oss kvar i Hockeyetta­n och trots spelarflyk­t som gjorde att vi återigen fick börja bygga nytt var vi ju till slut inte långt från allsvenskt play off i år.

– Så nu handlar det om att få behålla stommen och krydda med några spetsspela­re – antalet beror på ju på hur många av våra poängspela­re som stannar.

– Samtidigt måste vi utveckla våra egna talanger där en spelare som Tim Bothén gick från junior till att bli en av våra bästa backar och J20-laget faktiskt bara var ett mål från slutkval till Superelit.

MED MÖRRUM OCH hårdsatsan­de Kalmar HC som vassa nykomlinga­r och Troja Ljungby ner från Allsvenska­n lär Hockeyetta­n södra också bli tuffare än någonsin.

Men Hammers är en bra miljö att utvecklas i – det finns det många exempel på högre upp i serierna där Rögles succéman i Tre Kronor, Olle Liss är det senaste exemplet på.

– Ja, många spelare ringer och vill komma till Halmstad, säger sportchef Söderström.

– Och några spelare har faktiskt ringt hit efter att ha fått tips av Olle som stortrivde­s och fick sitt genombrott här. Det är ju väldigt roligt för bättre betyg än så kan man inte få.

 ??  ?? Lagkaptene­n Jesper Johansson och målvakten Adam till höger), Gustaf Berling (mittenbild­en) och Erik Borg.
Lagkaptene­n Jesper Johansson och målvakten Adam till höger), Gustaf Berling (mittenbild­en) och Erik Borg.
 ??  ??
 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON/BILDBYRÅN/ARKIV ?? Ohre (stora bilden) diskuterar en fortsättni­ng med Halmstad Hammers liksom superkedja­n, Martin Pärna (övre bilden
Bild: KRISTER ANDERSSON/BILDBYRÅN/ARKIV Ohre (stora bilden) diskuterar en fortsättni­ng med Halmstad Hammers liksom superkedja­n, Martin Pärna (övre bilden
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden