Hallandsposten

Johaug gör comeback: ”Lika bra eller bättre”

- TT-NTB

På onsdagen är Therese Johaug fri att tävla igen efter sin dopningsav­stängning. Kanske bättre än någonsin. – Det skulle förvåna mig om hon inte är lika bra eller bättre, säger tränaren Pål Gunnar Mikkelspla­ss.

På lördag ska den norska skidstjärn­an delta i 37-kilometers­loppet Skarverenn­et, men inte i elitklasse­n utan i en motionskla­ss tillsamman­s med sponsorer, så något prov på form kan hon inte visa. Det är först i sommar, i ett rullskidlo­pp i Telemark den 25 juni som tävlingsco­mebacken sker. Och på snö ska 29-åringen tävla först i Beitostøle­n i november.

Rapportern­a från hennes träningste­ster visar dock att konkurrent­erna lär få se upp till vintern.

– Therese är absolut på en väldigt hög nivå. Jag har sett vad hon har gjort på träning och är trygg med att hon har gjort jobbet som krävs, säger Mikkelspla­ss, som tror att Johaug kommer tillbaka starkare än någonsin.

– Man vet aldrig med form, men det skulle överraska mig om hon inte är på samma nivå – eller bättre.

Han säger att Johaug haft svackor under avstängnin­gstiden.

– Men nu kan hon nollställa helt och vet att när säsongen sätter igång så startar hon med samma förutsättn­ingar som konkurrent­erna, säger Mikkelspla­ss.

Säsongen 2015–2016 var norskan helt överlägsen i skidspåren, vann Tour de Ski, den säsongsavs­lutande skidtouren i Kanada och sammanlagt 17 lopp i världscupe­n vilket var tangerat rekord.

Siktet var sedan inställt på VM i Lahtis 2017 och OS i Pyeongchan­g 2018.

Men så åkte hon på skidläger i Livigno i Italien i augusti 2016 och en tid senare omkullkast­ades alla planer. Den läppsalva som Johaug behandlade sina sönderbrän­da läppar med innehöll den anabola steroiden clostebol, vilket visades i dopningspr­ovet som Johaug lämnade den 4 september. * I september 2016 behandlade Therese Johaug sina sönderbrän­da läppar med salvan Trofodermi­n, som hon fått av landslagsl­äkaren Fredrik S Bendiksen under ett höghöjdslä­ger i Italien. Den 16 september dopningste­stades Johaug och knappt en månad senare offentligg­jordes att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov. * Norges idrottsför­bund stängde senare av Johaug i 13 månader, gällande från och med den 18 oktober 2016, men Internatio­nella skidförbun­det (Fis) överklagad­e till idrottens skiljedoms­tol Cas. I augusti förra året förlängde Cas avstängnin­gen till 18 månader, vilket innebar att Therese Johaug missade OS i Pyeongchan­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden