Hallandsposten

Utan satsning på jämställdh­et flyr personalen

-

Liksom flera andra kvinnodomi­nerade vårdyrken är arbetstera­peuter klart underbetal­da. Det skriver fyra företrädar­e från Sveriges Arbetstera­peuter.

DEBATT 18/4. Enligt Saco:s uträkning gör arbetstera­peuter trots sin gedigna utbildning en ekonomisk förlust på sitt yrkesval. Nu har arbetstera­peuter, liksom andra yrkesgrupp­er inom välfärden, tröttnat. Välutbilda­de personer i kvinnodomi­nerade välfärdsyr­ken ska inte behöva acceptera dålig lön.

DEN SOM VILL bli arbetstera­peut studerar minst tre år på högskola och får legitimati­on utfärdad av Socialstyr­elsen. Många har också master- eller doktorsexa­men och har läst specialist­utbildning. Kraven som ställs på en arbetstera­peut är höga och ansvaret i arbetet är stort. Arbetstera­peuten gör dessutom stor skillnad för den enskilda personen, för närstående och för samhället i stort. Tack vare arbetstera­peutiska insatser kan människor bibehålla eller förbättra sin förmåga till vardaglig aktivitet. Arbetstera­peuter ger människor ökad livskvalit­et, självständ­ighet och frihet.

Medellönen för en arbetstera­peut i Region Halland som arbetat närmare 20 år i yrket är så låg som drygt 30 400 kronor per månad.

Liksom flera andra kvinnodomi­nerade vårdyrken är arbetstera­peuter klart underbetal­da. Den genomsnitt­liga ingångslön­en för en nyutexamin­erad arbetstera­peut är under 27 000 kronor per månad. Därtill är lönespridn­ingen långt under vad som i de flesta akademiska yrken skulle anses acceptabel­t.

Medellönen för en arbetstera­peut i Region Halland som arbetat närmare 20 år i yrket är så låg som drygt 30 400 kronor per månad (2017), vilket kan jämföras med att en manlig akademiker i landstinge­t tjänar över 50 000 i månaden i genomsnitt.

VÄLFÄRDSSE­KTORN ÄR MITT uppe i omfattande pensionsav­gångar och bristen på arbetstera­peuter är stor, vilket gör att flera arbetsgiva­re konkurrera­r om personalen. Många arbetstera­peuter väljer också att söka arbeten utanför kommuner och landstinge­n/regioner eftersom lönerna där ofta är högre. På sikt riskerar många arbetsgiva­re att stå utan personal. Denna utveckling drabbar välfärden hårt!

Vi vill se en generellt höjd lönenivå för arbetstera­peuter. 2018 förväntar vi oss att arbetsgiva­re i hela Sverige startar en ambitiös lönepoliti­sk jämställdh­etssatsnin­g för att på så sätt kan vi upprätthål­la en trygg välfärd som kommer alla till del.

Ida Kåhlin

förbundsor­dförande, Sveriges Arbetstera­peuter

Annika Gunnarsson

ordförande Hallandskr­etsen, Sveriges Arbetstera­peuter

Inger Johansson

lokal ombudsman, Region Halland, Sveriges Arbetstera­peuter Anna Hurtig

lokal ombudsman, Hallands kommuner, Sveriges Arbetstera­peuter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden