Hallandsposten

Püss (M) säger ja till Nato

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Lars Püss (M) vill fördubbla försvarsan­slagen till två procent av BNP för att vi ska kunna gå med i Nato. Därför gläds han åt M-utspelet om 18 miljarder extra till försvaret på tre år.

VAL 2018

Som kommunpoli­tiker har inte Lars Püss (M) uttalat sig om försvaret särskilt ofta – trots att han bor i en av landets få kvarvarand­e garnisonss­täder. Men nu när han i snart tre månader vikarierat för föräldrale­diga Jenny Petersson i riksdagen – och suttit med i försvarsut­skottet – har han plötsligt stort fokus på Försvarsma­ktens förmåga.

”Rysslands agerande skrämmer mig, det kändes nästan säkrare på Sovjetunio­nens tid.”

LARS PÜSS (M)

– Rysslands agerande skrämmer mig, det kändes nästan säkrare på Sovjetunio­nens tid.

– Därför känns det skönt att min partiledar­e Ulf Kristersso­n nu slagit fast att försvaret inte längre är ett särintress­e, säger Lars Püss och syftar på det som Fredrik Reinfeldt en gång uttalade.

– Nu tar vi tydligare steg mot tvåprocent­smålet.

Du hänvisar till att Försvarsma­kten sagt att nuvarande anslag inte räcker till det som ska köpas in, men varför ska vi då satsa på dyra system som Patriotrob­otarna som luftvärnet ska ha?

– Den tekniska revolution­en har gjort att det inte funkar med grejerna vi hade när jag gjorde lumpen. Bara att utrusta en soldat kostar i dag en kvarts miljon.

Ni vill höja försvarsan­slagen med 18 miljarder mer än regeringen på tre år, så att de 2021 är uppe i över 63 miljarder kronor. Varifrån ska pengarna tas, med tanke på att ni inte vill höja skatten?

– Vi måste bland annat få in fler i arbete, då minskar utgifterna samtidigt som skatteintä­kterna ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden