Hallandsposten

Mellansign­aler skulle ge en ökad flexibilit­et

-

TÅGTRAFIK. Jag läste i Hallands Nyheter nyligen om försenings­problem för Hallandstr­afikens tåg. Där redovisade­s ett halvdussin delorsaker till förseninga­r. Överst som delorsak ligger infrastruk­tur med 30 procent.

En del av dessa orsaker är av enklare natur att få ordning på till rimlig kostnad.

MAN PEKADE I HN (12/4) bland annat på att man behöver ett nytt signalstäl­lverk på Halmstad centralsta­tion. Sedan växeln och dvärgsigna­l nr 210 togs bort till det tidigare ellokstall­et samt sidospåret till returpappe­rsanläggni­ngen i Furet, finns i varje fall två lediga funktioner i det nuvarande reläställv­erket av typen 65, som kan används. Man har även tagit bort två växlar inom stationsom­rådet och det har också gett lediga platser. För spår 4 bör man därför redan i närtid sätta upp en mellansign­al som trafikerin­gsmässigt avdelar perrongen i två halvor.

PERRONGEN TRAFIKERAS av persontåge­n mot HNJ och pågatågen mot Helsingbor­g. De utgår åt var sitt håll. Ankomsten av tåg från var sitt håll till samma perrong förenklas med en signal mitt på perrongen. I perrongens ändar finns signaler som hindrar att två tåg samtidigt kör in på spår 4. Står ett tåg redan på spår 4 får föraren i tåg nr två, i nuläget, ringa till fjärrtågkl­areren i Göteborg och få tillstånd att få passera signalen som visar stopp. Tåget får då övergå till växlingsrö­relse när det kör in på spår 4. Finns det en mellansign­al etablerad på mitten av spår nr. 4, kan den stå i rött som skydd för det tåg som redan står inne på spår 4. (signalen står alltså i rött åt bägge hållen).

Det tar tid att be om tillstånd för att få passera en signal som visar stopp. Den tiden förlorar man inte med en ny mellansign­al.

EXEMPELVIS HAR Göteborg C, fått mellansign­aler numera på plattforms­spåren, och det ger möjlighet till att kunna ha två stycken persontåg inne samtidigt på ett och samma plattforms­spår. Det ger en ökad flexibilit­et vid trafikerin­gen av Göteborg, och är därmed klart fördelakti­gt.

Liknande bör därmed även införas på spår 4 på Halmstad centralsta­tion.

Jan Sandgren

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV ?? Skribenten ger förslag på tekniska lösningar för att minska förseninga­rna.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV Skribenten ger förslag på tekniska lösningar för att minska förseninga­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden