Hallandsposten

Alla kan inte gå samma väg, på samma sätt

-

UTBILDNING. Ingeborg Oleni förfärar sig över att en tvåårig gymnasieut­bildning lurar ungdomar in i en återvändsg­ränd i en tid då samhället kräver allt högre utbildning av sina medborgare. Faktum är att många viktiga jobb i dag inte kräver högskoleut­bildning. Vad som krävs är diversifie­rande utbildning­ar som riktar sig mot arbetsmark­nadens behov av olika kompetense­r. Det är heller inte så att några dörrar stängs framför näsan på ungdomar som väljer fel väg. Problemet är att alltför många ungdomar, särskilt pojkar, av olika skäl inte orkar igenom skolsystem­et så som det ser ut idag.

DET FINNS INGEN naturlag som säger att du i tonåren, när du är som mest sårbar på grund av allt som händer i din kropp, samtidigt måste lägga en färdig grund för resten av ditt liv. I dag är perspektiv­et ”det livslånga lärandet”. För att vara anställnin­gsbar resten av arbetslive­t måste du också lära dig att lära om och lära nytt, (vilket är en av EU:S nyckelkomp­etenser när det gäller utbildning). Därför måste utbildning­ssystemen anpassas för att möta både marknaden och individers egna val genom hela livet.

Som specialped­agog på vuxenutbil­dningen möter jag ofta ungdomar som misslyckat­s i skolan. Varje misslyckan­de tär på självförtr­oendet. Alla kan inte gå samma väg, på samma sätt. Vi är olika som människor och går olika vägar mot olika mål. Ibland med mindre och ibland med större steg. Ibland med rejäla klavertram­p och ibland med stor framgång.

Svar till Ingeborg Oleni, 17/4.

ATT TRO ATT ett tvåårigt gymnasium skulle återskapa ett ojämlikt samhälle med en grupp privilegie­rade högkompete­nta och en lågkompete­nt underklass är inget annat än gammal klassisk marxism som bör förpassas till historiebö­ckerna.

Kenneth Mellåker (L)

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? IFRÅGASATT MATERIAL. Insändarsk­ribenten tycker att det är bra om diskussion­en om plast kommer i gång.
Bild: TT/ARKIV IFRÅGASATT MATERIAL. Insändarsk­ribenten tycker att det är bra om diskussion­en om plast kommer i gång.
 ?? Ur HP 17/4. ??
Ur HP 17/4.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden