Hallandsposten

Magisk ring har fått nytt hem

HALLAND: Guldringen, som hittades i Ljungby 1969, har nu fått sin plats på Hallands Kulturhist­oriska Museum.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hallandspo­sten.se

Sagan om ringen har fått ett nytt kapitel, i vilket den magiska ringens trollforml­er får sin uttolkning och ringen får skänka ny glans åt en av museets montrar.

”Ringen är superunik. För museet är det jättefint att den kommit hit. Det här är som att Sagan om ringen blir verklighet.”

CHRISTINA ANDERSSON-WIKING

Guldringen med den märkliga inskriptio­nen hittades av Folke Johansson (1930–2013) i Skararp, Ljungby, 1969. 2013 lämnade hans son Torbjörn Bjälkö in ringen till länsstyrel­sen. Tidigare i år beslutade Riksantikv­arieämbete­t att ringen ska förvaras på Hallands Kulturhist­oriska Museum och i förra veckan placerades ringen i en av museets montrar.

Ringen är unik i sitt slag. Det har aldrig tidigare hittats en medeltida guldring med magisk formel i Sverige. I England finns flera liknande fynd och i Danmark finns ett.

DEN DANSKA RINGEN dateras till 1100-talet och det är också den datering som ringen från Ljungby fått – med stöd i det danska fyndet. Det kan dock inte uteslutas att ringen är från något av medeltiden­s andra århundrade­n.

Ringens inskriptio­n har studerats av museets förste antikvarie Pablo Wiking-faria och hans tolkning av bokstävern­a är THEIBAL GUT GUT THANI. Orden skiljs åt av punkter. Vissa bokstäver är tydligare än andra, och visst kan man lockas att omtolka ett B till ett P, men som påpekades vid pressvisni­ngen: det fanns ingen standard för stavningen på medeltiden.

LIKNANDE FORMLER FINNS på ringar och pergament från England och det är bland annat med stöd i forskninge­n om dem som museet har dragit sina slutsatser.

– Theibal betyder antingen ”ta bort” eller ”skydda från”. Det kan gälla sådant man drabbas av, vanligtvis sjukdom. Antingen har man förmodlige­n på sig ringen jämt, som skydd, eller när man råkat ut för något som man vill ”ta bort”, förklarar Pablo Wiking-faria.

GUT betyder sjukdom eller fara och THANI är ett magi-ord. Tolkningen blir därför ”Ta bort/bota/skydda från all sjukdom/lidande/fara”.

Ringen har nio sidor och det är något som ytterligar­e förstärker magin. Nio midsommarb­lomster, kattens nio liv... Kanske snurrade man på ringen samtidigt som man uttalade orden? För museets förste antikvarie Christina AnderssonW­iking, som intressera­t sig särskilt för folktro, är ringen ett mycket intressant forsknings­objekt.

– RÄDSLAN FÖR DÖDEN och sjukdomar är något som förenar oss. Ringen är superunik. För museet är det jättefint att den kommit hit. Det här är som att Sagan om ringen blir verklighet, säger hon.

– Den passar väldigt bra i vår utställnin­g om Hallands historia och i montern här där vi berättar om kristendom­en och folktro, säger Pablo Wiking-faria.

FOLKE JOHANSSON SOM hittade ringen skulle ha fyllt 88 år den 19 april. Vid placeringe­n av ringen i montern passade Torbjörn Bjälkö och hans fru Sara-lena Bjälkö på att överlämna en gåva till museet, nämligen den dosa – möjligen en snusdosa – som Folke Johansson förvarade ringen i.

– Folke hade säkert velat att ni skulle få den, sade Sara-lena Bjälkö.

– Vad fint! Dosan är ju också en del av historien, sade Christina Andersson-wiking.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? TILL MUSEET. Torbjörn Bjälkö får äran att placera ringen i montern. Han är glad att hans fars fynd får stanna i Halland och visas på museet på fästningen.
Bild: ANNIKA KARLBOM TILL MUSEET. Torbjörn Bjälkö får äran att placera ringen i montern. Han är glad att hans fars fynd får stanna i Halland och visas på museet på fästningen.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? PÅ PLATS. Torbjörn Bjälkö har placerat ringen i montern. Det var hans far, Folke Johansson, som 1969 hittade den.
Bild: ANNIKA KARLBOM PÅ PLATS. Torbjörn Bjälkö har placerat ringen i montern. Det var hans far, Folke Johansson, som 1969 hittade den.
 ??  ??
 ??  ?? I DOSAN. Folke Johansson som hittade ringen 1969 förvarade sitt fynd i den här dosan. MEDELTIDA. Ringen dateras till 1100-talet. Ringen är 21–22 millimeter i diameter utvändigt mått och 18 millimeter invändigt mått. Den är 5–6 millimeter bred. TILL...
I DOSAN. Folke Johansson som hittade ringen 1969 förvarade sitt fynd i den här dosan. MEDELTIDA. Ringen dateras till 1100-talet. Ringen är 21–22 millimeter i diameter utvändigt mått och 18 millimeter invändigt mått. Den är 5–6 millimeter bred. TILL...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden