Hallandsposten

Hamnen tillbaka på banan efter svåra år

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Jättesatsn­ingen på att höja marknivån och konkreta diskussion­er med Stena Line om ett samarbete kring Grenåtrafi­ken – 2017 blev ett bra år för Hallands hamnar Halmstad.

– Vi är jättenöjda med resultatet för 2017. Vi gjorde en vinst med 8,7 miljoner kronor, vilket är lite svagare än 2016 då vinsten blev 10,1 miljoner, säger Björn Alvengrip, vd för Hallands hamnar.

Årets första åtta månader var de ekonomiskt starkaste. En viss nedgång märktes i slutet av 2017 och början av 2018.

– Vi håller på att analysera vad det beror på. Vi producerar ju inget själva utan hanterar volymer åt våra kunder. Resultatet beror också på hur konjunktur­en utvecklas.

Under året som gick har man lagt fokus på två stora projekt. Det ena var hamnhöjnin­gen som uppmärksam­mades i riksmedia och kallades för en unik satsning.

56-MILJONERSP­ROJEKTET MED ATT höja marknivån med 1,5 meter ska göra att hamnen står pall mot framtida stormar och översvämni­ngar.

– Vi börjar redan se positiva effekter av marknivåhö­jningen, säger Björn Alvengrip.

Segmentet stål och metaller ökade med 21 procent under 2017. Stålet är ett ökande segment sedan några år tillbaka på importsida­n. Även segmentet recycling ökade med 11 procent.

På grund av arbetet med hamnhöjnin­gen minskade segmentet arrende med åtta procent. Hamnen hyr exempelvis ut mark för uppställni­ng av importerad­e bilar. Men segmentet bilar ökade med elva procent.

– Det beror på att det såldes mer bilar i Sverige under 2017 jämfört med 2016.

Den andra satsningen, som är långt ifrån avslutad, är Stena Lines planer på att flytta Grenåtrafi­ken från Varberg till Halmstad.

– Vi har haft mer konkreta diskussion­er med Stena Line den senaste perioden. Vi hoppas komma till ett avtal innan semestrarn­a, säger Björn Alvengrip.

DET ÄR VIKTIGT att det blir en bra affär för båda parterna, menar han. Om avtalet skrivs under kan färjetrafi­ken mellan Halmstad och Grenå komma igång hösten 2019.

Hamn-vd:n räknar med att hamnbolage­t ska kunna leverera goda resultat även under 2018.

– Vi hade några svåra år efter att Hanson & Möhring brann ned och Pilkington stängde. Men nu är vi tillbaka på samma nivå som 2012.

SYSTERHAMN­EN VARBERG gjorde också bra ifrån sig förra året. Den goda konjunktur­en och storkunder­nas investerin­gar, med rekordvoly­mer på sågade trävaror och stora volymer pappersmas­sa gav ett plusresult­at på drygt åtta miljoner kronor. Vinsten anses vara ”historiskt hög”.

 ?? Bild: EMMA HASSELGREN/ARKIV ?? POSITIVT. ”Vi hade några svåra år efter att Hanson & Möhring brann ned och Pilkington stängde. Men nu är vi tillbaka på samma nivå som 2012”, konstatera­r Björn Alvengrip, vd Hallands hamnar.
Bild: EMMA HASSELGREN/ARKIV POSITIVT. ”Vi hade några svåra år efter att Hanson & Möhring brann ned och Pilkington stängde. Men nu är vi tillbaka på samma nivå som 2012”, konstatera­r Björn Alvengrip, vd Hallands hamnar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden