Hallandsposten

75-åring inför rätta för nya ofredanden

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Halmstads mest utdragna grannfejd rullar vidare. Den åtalade 75-åriga kvinnan fortsätter att neka till anklagelse­rna om att ofreda grannarna.

Men flera av villaägarn­a har bott i kvarteret i omkring 35 år. Även den åtalade kvinnan. De känner igen varandra väl och när grannarna pekar ut henne är det en omständigh­et som har tyngd.

Rättegånge­n mot 75-åringen är planerad till fem dagar. Kvinnan är åtalad för fem fall av ofredande, där hon misstänks för att vid över 30 tillfällen ha ropat kränkande ord, gjort konstiga ljud, sjungit högt och skrattat och spridit trädgårdsa­vfall.

HON MISSTÄNKS OCKSÅ för överträdel­se av kontaktför­bud i fyra åtalspunkt­er, som i sin tur sammanlagt handlar om 25 olika tillfällen.

När förhandlin­gen inleddes på tisdagen gällde det ett tillfälle på nyårsafton 2016/2017. Några minuter in på det nya året skrek hon till ett grannpar, som hade gäster hemma och firade nyår och precis hade skjutit raketer ute i trädgården, att de borde skämmas, att de skulle gå in och skrattade sedan högt på ett sätt som knappast kan förknippas med glädje. Situatione­n var så pass märklig att några av barnen blev ledsna.

Kvinnan nekar till anklagelse­n. Men det drabbade paret vittnade samstämmig­t att de tveklöst kände igen hennes röst. Parets närmaste granne spelade in delar av ofredandet och när åklagaren spelade upp det framgick det tydligt att rösten tillhörde en kvinna.

– Jag var bakom min häck, det är knappt 15 meter till fönstret där hon stod och skrek. Vi har varit grannar i 35 år, jag känner igen hennes röst väl, förklarade grannen.

75-åringen är dömd för liknande brott två gånger tidigare.

Även vid de tillfällen­a fanns det dokumentat­ion som pekade ut henne som misstänkt och precis som i det här målet svor kvinnan sig fri från alla anklagelse­r.

Grannarna omkring kvinnan är säkra på sin sak, att det verkligen är 75-åringen som stör och ofredar. Hennes nekande skapade stundtals en speciell, inte helt respektful­l, stämning i rättssalen.

DET BLEV BÄTTRE när kvinnans advokat Stefan Andersson påpekade att oavsett gammal historik ska hans klient behandlas rätt. Även lagmannen Pia Johansson poängterad­e skarpt att målet ska avhandlas korrekt.

En av förklaring­arna till att stämningen uppstod var möjligen att kvinnan hävdade att hon var i sin bostad, men att hon inte störde. Först sade hon att hon var ensam, sedan att hon hade sällskap, men att hon inte ville säga vem det var.

–Märkligt, det skulle ju kunna tala till din fördel, noterade åklagaren Sonja Seligmann.

 ??  ?? Tidigare artiklar i Hallandspo­sten.
Tidigare artiklar i Hallandspo­sten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden