Hallandsposten

Politiker oeniga om plus i kassan

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Spara eller spendera blev tvistefråg­an när kommunfull­mäktige debatterad­e bokslutet för 2017. Femklövern ville lägga 27 miljoner på hög för framtida behov medan S och V ville satsa på att få fler i arbete och på friskvård.

Kommunstyr­elsens avgående ordförande Carl Fredrik Graf (M) betonade i sin första vända i talarstole­n vikten av att ha en bra reserv inför framtidens kommande utmaningar.

– Vi har haft ett antal bra år men jag tror att det kommer att bli utmaningar av annan kaliber framöver, menade han.

SOCIALDEMO­KRATERNA och Vänsterpar­tiet tyckte å sin sida inte att kommunen behöver lägga mer pengar i den så kallade resultatut­jämningsre­serven, utan ville i stället investera dem i verksamhet­en.

– Vi har redan en jättegod ekonomi. Vi vill att 13 miljoner ska gå till att fler ska komma i arbete och 14 miljoner till att förbättra frisktalen bland medarbetar­na i kommunen, uppgav Rosemarie Edlund (S).

Graf uppmanade återigen till försiktigh­et och fick medhåll av bland annat Anna-lena Cumtell (KD).

– Vi har högre kostnader i relation till skatteintä­kter och måste föra en ekonomiskt ansvarsful­l politik så att vi står väl rustade inför kommande konjunktur­nedgångar, menade hon.

TANIA BENGTSSON (V) efterlyste också mer pengar till verksamhet­erna.

– Vi har lite olika ingång på det hela. Vi vill inte att pengarna ska hamna i någon slags gröt utan investera dem i personalen och verksamhet­en, uppgav hon.

Efter votering blev fullmäktig­es beslut att avsätta 27 miljoner kronor av kommunens resultat för fjolåret på 227 miljoner till resultatut­jämningsre­serven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden